До 8 март е отворено кандидатстването за Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).Всяка година десет журналисти биват избрани след отворен конкурс,  за да реализират своята идея за задълбочен анализ или разследване по тема с регионално или европейско значение. Темата за 2017 г. е „Промяна”.

За  стипендиите могат да участват опитни журналисти от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Десетимата избрани журналисти получават финансово възнаграждение в размер на 2000 евро и разполагат с бюджет до 2000 евро за покриване на разходите им за пътуване, достъп до информация, превод и т.н., необходими за осъществяване на репортажите.

Освен това, те получават активна редакторска и менторска подкрепа и участват в международни журналистически семинари.

Материалите, създадени в рамките на програмата, ще бъдат публикувани във водещи регионални и международни издания. Най-добрите три материала, избрани от международно жури, ще получат парични награди в размер на 4000, 3000 и 1000 евро.

Процесът на кандидатстване за стипендиите ще бъде затворен на 8 март 2017 г. Можете да откриете формуляра за кандидатстване, насоки и полезни съвети, както и материалите, създадени от стипендианти през изминалите години, на интернет страницата на програмата.

*Снимка:Athde Mulla/BIRN