Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) е сериозно обезпокоена от съобщението за заплаха за живота на разследващия журналист Христо Христов и неговото семейство. Настояваме компетентните органи бързо да предприемат всички необходими мерки както за гарантиране на живота, здравето и сигурността на колегата и неговите близки, така и за разкриването и осъждането на извършителите на това престъпление.

Христо Христов изследва документи в архивите от тоталитарния период и издава общо осем книги, посветени на дейността на комунистическата партия БКП и на репресивния апарат на ДС. Разследванията му носят множество журналистически награди като сп. „Икономист”, Ройтерс, Асошиейтед прес и др. Автор е на стотици статии във вестниците „Демокрация” и „Дневник”, а в началото на 2011 г. основава сайта desebg.com, в който публикува акти и документи, свързани с дейността на бившите комунистически тайни служби и тяхното влияние във властта и общество до днес.

За АЕЖ-България

Асоциацията на европейските журналисти в България е член на международната Асоциация на европейските журналисти ( www.aej.org), обединяваща журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална  мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.