varbanovАсоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) категорично осъжда заплахите към репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов заради репортаж, който показва нарушения на трудовото законодателство в строителен обект във Велико Търново, собственост на фирма „Рей-Би-Ас Стройекспорт“ ЕООД.

Заплахите към кореспондента на „Господари на ефира“ идват от страна на Бедри Рюстемов, футболист на Локомотив (Горна Оряховица) и син на собственика на строителната фирма Рей-Би-Ас Стройекспорт EООД.

„Много внимавай, в един град живеем. Градът ни е малък, много лоши неща могат да ти се случат!“. Това е репликата, с която Рюстемов се надява да стресне репортера и да спре разследването му, както и излъчването на материала.

Компетентните органи са длъжни да  предприемат сериозни мерки по случая, тъй като това е пореден опит за оказване на натиск върху журналист в България. Повече от ясно е, че заплахите са свързани с журналистическата дейност на Върбанов, а това е особено тежко посегателство срещу правото на свободно изразяване и правото на обществото да бъде информирано.

Регионалните журналисти у нас често са обект на натиск. АЕЖ-България смята, че е крайно време авторите на подобни заплахи да бъдат преследвани от закона, което да осигури спокойствие и сигурност на журналистите.

АЕЖ-България ще следи и реакцията на властите по този случай, както и какво ще бъде направено за осигуряване на гаранции, че журналистите могат да работят в безопасност.

 

 *Снимка: gospodari.com