Асоциацията на европейските журналисти-България изразява своята солидарност с журналистите от „Преса“ и „Тема“. Днес бе обявено, че предстои изданията да бъдат закрити на 1 август 2015 г. Надяваме се, че правата на над 120-те служители на двете издания ще бъдат спазени съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване и призоваваме колегите да потърсят защита в случай на нарушения.

Случващото се предизвиква силна тревога за статуса на журналистическата професия в България. Журналистите от двете печатни (и онлайн) медии са уведомени, че ще загубят работата си два дни преди закриването на изданията, което е в остър разрез с принципите на прозрачност и добро управление в бизнеса. Медиите спират работа само две седмици след друго спорно събитие – те бяха прехвърлени от предишния си собственик „Обединени свободни медии“ на компанията „Интегрирани пътни системи“ АД, която, също както медийната група, дължи, значителни суми на фалиралата КТБ.

Още по-обезпокояващ е фактът, че множество български медии функционират по финансово неустойчив начин, и, също както „Преса“ и „Тема“, са сред големите длъжници на КТБ, разкрити след разследване на „Протестна мрежа“. Освен „Обединени свободни медии“, които имат необслужен заем от свързано с КТБ дружество в размер на 2.5 млн. лв., другите бенефициенти на подобни схеми са ГМ Прес (издател на в. „Стандарт“, „Марица“, „Струма“, „Хасковска Марица“ и от скоро blitz.bg) с кредит от 6.4 млн. евро. и Про Нюз България (собственик на вестниците „Труд“, „24 часа“ и „168 часа“) , получила финансиране в размер на 6.5 млн. евро.

Практиката да се изпълняват политически поръчки от медии, получаващи финансиране чрез източване на банка, в която са наливани държавни пари, ощети цялото общество, а последните потърпевши са журналистите, които губят работата си, щом схемата се разпадне. В тази връзка изразяваме възмущението си от факта, че българската правораздавателна система все още не е потърсила необходимата отговорност за случилото се с КТБ – банката, корумпирала цялата медийна среда с дейното участие на политици, които и в момента продължават да са фактори и да прилагат нови инструменти за нерегламентирано влияние върху медиите.

Отправяме апел към потребителите да се отнасят критично към медиите, от които се информират, така че да не допринасят за насърчаването на неетични практики и обслужваща нечисти политически цели журналистика.