Властите в Източна Украйна трябва да направят всичко по силите си, за да намерят журналиста Станислав Асейев, който е неоткриваем от 3 юни насам, пишат от Комитета за защита на журналистите.

Асейев работи на свободна практика към украйнската секция на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), където материалите му се появяват под псевдонима Станислав Васин. Той е трябвало да посети майка си в Донецк на 3 юни. В същия ден е трябвало да изпрати и поредния си материал за RFE/RL. Според публикации в медиите обаче 27-годишният журналист не е направил нито едно от двете. Приятели и роднини са го потърсили в апартамента му в този ден. По думите им вратата е изглеждала сякаш някой е опитал да влезе със сила, липсвал и лаптоп.

За изчезването на Асейев първи съобщи във Facebook приятелят му и бивш народен представител Йегор Фирсов. Той твърди, че има информация от неофициални източници в в размирните източни части на Украйна, че Асейев е задържан от проруските сепаратисти в т.н. Донецка народна република. До момента сепаратистите запазват мълчание по въпроса.

Украинските служби за сигурност казват, че са установили приблизителното местонахождение на Асейев, но не дават повече информация. На 15 юни Фирсов съобщи пред RFE/RL, че майката на Асейев е спряла да отговаря на телефонни обаждания, което поражда притеснения за нейното състояние.

„Призоваваме украинските власти да използват всичките си налични ресурси, за да открият Станислав Асейев (Васин) и да гарантират безопасността му“, каза Нина Огнянова, координатор на програмата за Европа и Централна Азия на Комитета за защита на журналистите. „Всички участници в конфликта в Източна Украйна трябва да уважават жизненоважната роля на журналистите в информирането на обществото.“

Освен за RFE/RL Асейев има разработки за няколко украински издания, включително независимия онлайн вестник „Українська правда“, седмичното списание „Український тиждень“ и аналитичния вестник „Дзеркало тижня“, всичките базирани в столицата Киев.

„Случаят със Станислав Асейев е крайно тревожен“, пишат от „Репортери без граници“. „Считаме, че властите в самопровъзгласената Донецка народна република са отговорни за неговата съдба и безопасност. Призоваваме всички политически фигури в региона, включително присъстващите на място международни организации, да помогнат за незабавното му освобождаване.“

Украйна се нарежда на 102-ро място от 180 страни в тазгодишното издание на Световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“. Според неправителствената организация контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна постепенно се превръщат в новинарски и информационни „черни дупки“, до които критично настроени журналисти и чуждестранни наблюдатели имат ограничен достъп. По данни на Комитета за защита на журналистите от началото на конфликта между украйнските власти и проруските бунтовници през 2014 г. поне петима журналисти и двама служители на медии са били убити във връзка с работата си.

Снимка: cpj.org