dean starkman photo 92817Американският журналист Дийн Старкман, който е един от редакторите на Paradise Papers и има над 20-годишен опит в издания като The Wall Street Journal, ще изнесе две публични лекции в София през май по покана на Асоциацията на европейските журналисти-България. Старкман е и гостуващ преподавател във Факултета по обществена политика към Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.

Програмата включва следните събития:

Регистрация за 10 май, 18.30 ч., тук.

В ерата на Тръмп: Глобални предизвикателства пред журналистиката в полза на обществото:
10 май, 18.30 ч., 243-та аудитория в Ректората на Софийския университет

Една от основните роли на журналистиката е да информира обществото и да е независим коректив на властта. Поредица от икономически и политически събития обаче доведе до криза не само медийния сектор, но и демокрацията като цяло. Какво всъщност означава журналистика в служба на обществото и защо нейното изчезване може да застраши нормалното функциониране на демократичните институции? Дийн Старкман ще обобщи как стигнахме дотук, какво означава това за демокрацията и какво може да се направи по въпроса.

 

Регистрация за 11 май, 18.30 ч, тук.

Орбан и медийния монопол в Унгария
11 май, 18.30 ч Червената зала, Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ 15

Разговор за трансформацията на Унгария към нелиберална демокрация по време на управлението на Виктор Орбан. Дискусията ще се опита да даде отговори на следните въпроси: Защо овладяването на медиите е от важно значение за успеха на Орбан? Как неговата партия Фидес създаде модела на нелиберална медийна политика в Европа? Каква е ролята на независимата разследващата журналистика на фронтовата линия за оцеляването на унгарската демокрация?

Кой е Дийн Старкман?


Дийн Старкман е старши редактор в Международния консорциум на разследващите журналисти. Той е и сътрудник в Център за медии, данни и общество и гостуващ преподавател във Факултета по обществена политика в Централноевропейския университет в Будапеща.
Старкман е автор на книгата „Кучето пазач, което не лае: Финансовата криза и изчезването на разследващата журналистика, (Columbia University Press, 2014), която прави задълбочен анализ на провалите на финансовата журналистика преди икономическата криза от 2008 г.

Журналист с дългогодишен опит, медиен критик и изследовател, Старкман получава редица награди за своите материали в сферата на финансите и медиите във време на труден преход към дигитализация. Като кореспондент на в. „Los Angeles Times“ в Ню Йорк, той покрива работата на „Уол Стрийт“, като пише за пресечната точка на финансите и обществото. Преди това ръководи „Одитът“ на Columbia Journalism Review, онлайн рубрика, посветена на медийна критика, статии и анализи.

Входът е свободен, но предварителната регистрация е задължителна. Не е предвиден превод от английски език. Събитията са част от проекта на АЕЖ-България „Медиатор 2: Мост между етичната журналистика и обществото”, подкрепен от фондация „Америка за България”.

 

Снимка: Личен архив