Latynina_YuliaЮлия Латинина, автор на колонка в независимия вестник „Новая Газета“ и водещ на седмичното коментарно предаване „Код достъп“ по Радио „Ехо Москва“, е напуснала Русия във връзка със заплахи за живота й. Това съобщи самата журналистка, известна с острите си критики към руските управляващи, в социалната мрежа Twitter на 9 септември. В свое включване по Радио „Ехо Москва“ тя е заявила, че е в чужбина заедно с родителите си и че е малко вероятно да се върне в Русия в близко бъдеще.

В началото на месеца неизвестни извършители запалват автомобила на Латинина в близост до дома й. По думите й огънят не е предзвикал експлозия само защото резервоарът не е бил пълен, а ако баща й не е потушил пламъците, те вероятно са щели да обхванат къщата им.

Този палеж далеч не е първият опит за сплашване срещу руската журналистка. През юли тази година прозорците и вратите на къщата на родителите й са напръскани с газ със остра миризма, който дразни очите и стомаха. През август миналата година пък тя е залята с изпражнения, докато върви към редакцията на Радио „Еко от Москва“. Полицията започва разследване по втория случай, но извършителят не е идентифициран.

След инцидента през август 2016 г. вестник „Новая Газета“ заявява, че Латинина често е получавала заплахи и че преди няколко години е било предотвратено планирано нападение срещу нея. Самата Латинина смята, че нападението е свързано с разследванията й за „Нова Газета“ във връзка с руския милиардер Евгени Пригожин, който е близък до президента Владимир Путин. Според нея Пригожин стои схема за оказване на натиск в интернет върху опозиционно настроени активисти от Санкт Петербург.

Международната организация Index on Censorship призова руските власти да проведат бързи и обстойни разследвания на нападенията срещу Латинина, защото подобни опити за сплашване на журналист не могат да бъдат толерирани.

„Климатът на безнаказаност в Русия очевидно е създал опасна и токсична среда за независимите журналисти“, каза Хана Мачлин, мениджър на проекта за оценяване на нивото на медийна свобода, който Index on Censorship осъществява в партньорство с Европейската федерация на журналистите и Репортери без граници.

Снимка: Darja VorontsovaCC BY-SA 4.0