Автор: Иван Радев

Журналистите от румънските издания Либертатя и Газета Спортурилор се разбунтуваха  срещу издателите си – швейцарската група Ringier (Рингие).

В съобщение, публикувано вчера от изданията и подписано от над 70 журналисти, се казва, че собствениците са поискали с тях да бъдат съгласувани предварително всички публикации, засягащи рекламодатели. Ставало дума най-вече за рекламодатели от областта на хазарта. Главният редактор на спортното издание Каталин Цепелин е бил поставен под натиск през юли и август от двама от швейцарските си шефове да им показва предварително всяка статия, в която се говори за хазартната индустрия. Цепелин е отказал, като е казал, че читателите имат право на информация, която не обслужва икономически и политически интереси.

Икономическата намеса в редакционната независимост е забранена от румънското законодателство, практиката на Европейския съд за правата на човека и от вътрешния етичен кодекс на Ringier, в който се казва “нашите журналисти са независими спрямо лица, компании и власти”, посочват румънските журналисти.

След отказа на Каталин Цепелин, той и координаторът на двете издания Каталин Толонтан посещават на 28 август централата на швейцарската група в Цюрих и предават на ръководството искане от редакционните колегии на двете издания да бъде зачитана независимостта им. Отговорът на собствениците пристига в понеделник – Цепелин е уволнен, а на Толонтан е предложено да обсъдят кой ще е следващият главен редактор на спортния вестник. Толонтан отказва. Днес, двете издания публикуваха отворено писмо, в което казват: “Редакциите на Либертатя и Газета Спортурилор информират обществото: След като отхвърлихме настояването на някои менажери на Ringier да им показваме предварително статиите, засягащи хазартни компании, които са наши клиенти, Ringier поиска на 2 октомври напускането на главния редактор на Газета Спортурилор. Противопоставяме се:”

Председателят на управителния съвет на Ringier Sports Media Group Робин Линг се срещна днес в Букурещ с ръководствата на двете издания и заяви после пред журналисти, че “Ringier винаги са зачитали редакционната независимост” и че са поискали отстраняването на Цепелин поради липса на координация в международната издателска група.

Каталин Толонтан е известен румънски разследващ журналист, който след трагедията в букурещкия нощен клуб “Колектив” през 2015 г., когато при пожар загинаха 64 души, разкри, че голяма част от пострадалите са лекувани в румънски болници в потресаващи условия и голяма част от смъртните случаи се дължат на вътрешноболнични инфекции, причинени от факта, че доставените в болниците дезинфекционни препарати са били разредени многократно и на практика не са вършели никаква работа. Филм по случая е наличен в HBO, а Толонтан играе себе си.