Журналисти не бива да бъдат репресирани от полицията, ако отразяват протести

273
Анкета за свободата на словото

Недопустимо е журналисти да получават полицейски предупреждения когато отразяват протести. Независимо дали една демонстрация е или не е свикана по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и наредбите за обществения ред на съответната община, медиите имат право да я отразяват. Ограничаването на това право е нарушение на Конституцията и Закона за радиото и телевизията, както и на международни договори, по които България е страна.

АЕЖ-България е озадачена от случая с оператора на медията Благоевград Нюз Асен Димитров, който в неделя е бил обект на полицейска проверка след отразяване на протест край Благоевград. Въпреки че е посочил, че е бил на протеста в качеството си на оператор, след това Димитров е привикан в полицията в града, където му е връчен предупредителен полицейски протокол.

Димитров подписва протокола с възражение, че не е нито организатор, нито участник в протеста, а е бил там единствено с цел обективно медийно отразяване на протеста.

АЕЖ-България потърси директора на областната дирекция на МВР в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, за да изрази притеснението си по случая и да поиска вътрешна проверка на действията на полицията. Обръщаме се и към министъра на вътрешните работи Младен Маринов с настояване да бъде извършена проверка и да бъдат дадени гаранции, че полицията няма да възпрепятства работата на журналистите.

Информация за случая можете да намерите на сайта на медията

Анкета за свободата на словото
Анкета за свободата на словото