Недопустимо е журналисти да получават полицейски предупреждения когато отразяват протести. Независимо дали една демонстрация е или не е свикана по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и наредбите за обществения ред на съответната община, медиите имат право да я отразяват. Ограничаването на това право е нарушение на Конституцията и Закона за радиото и телевизията, както и на международни договори, по които България е страна.

АЕЖ-България е озадачена от случая с оператора на медията Благоевград Нюз Асен Димитров, който в неделя е бил обект на полицейска проверка след отразяване на протест край Благоевград. Въпреки че е посочил, че е бил на протеста в качеството си на оператор, след това Димитров е привикан в полицията в града, където му е връчен предупредителен полицейски протокол.

Димитров подписва протокола с възражение, че не е нито организатор, нито участник в протеста, а е бил там единствено с цел обективно медийно отразяване на протеста.

АЕЖ-България потърси директора на областната дирекция на МВР в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, за да изрази притеснението си по случая и да поиска вътрешна проверка на действията на полицията. Обръщаме се и към министъра на вътрешните работи Младен Маринов с настояване да бъде извършена проверка и да бъдат дадени гаранции, че полицията няма да възпрепятства работата на журналистите.

Информация за случая можете да намерите на сайта на медията