Европейският журналистически център (EJC) стартира новата онлайн платформа JournaJobs.eu, на която журналисти могат да търсят постоянна и временна работа, реализация на свободна практика, както и стажове. От организацията посочват, че с инициативата целят да отговорят на необходимостта от централизирана, международна, многоезична и изчерпателна интернет страница за обяви за професионални журналистика.

„JournaJobs.eu е проект за журналисти. Той отговаря на предизвикателствата на специалистите при търсенето на работа в различните организации. Може би още по-важно, JournaJobs.eu отваря и нарастващата свободна журналистическа практика към пазара. Освен това, проектът отговаря и на нарастващото търсене на международна журналистика с цел да се справи с европейската интеграция, както и глобализацията.”, посочват от EJC.

Според създателите на журналистическия сайт за търсене на работа, той лесно използваем, тъй като не затрупва потребителите с излишна информация, но съхранява ключовите данни.  Платформата предлага RSS и Twitter канали за комуникация, както и Facebook.

От EJC уточняват, че JournaJobs.eu не е създаден с цел печалба и търсещите журналистическа работа могат да правят това напълно безплатно. Публикуващите офертите обаче ще трябва да заплащат малка такса, чрез която да им се гарантира спазване на законовите изисквания при набиране на служители и добра подготовка и оформление. Печалбата ще отива за благотворителни организации в сектора на журналистиката по избор на заплатилия обявата.