С обявяването на Зелената сделка въпросът за ролята на изкопаемия газ за климатичните промени и значението му за икономиката стана особено горещ. Идеи за газифициране на комплекса Марица изток станаха особено популярни, сякаш енергийният преход означава просто замяна на едно гориво с друго. Но каква е цената на газа – социалната, икономическата, климатичната? Каква е ролята на големите газови проекти на икономическата и политическа карта на България и Европа? Имат ли те място в справедливия преход отвъд въглищата?

За Земята и партньорите БлуЛинк, Асоциация на европейските журналисти – България и Климатека канят активни журналисти и комуникатори, които отразяват енергийният преход и проблемите, свързани с изкопаемия газ или имат интерес към темата, на онлайн уебинар на 30 ноември, вторник, от 10:00 до 11:30 часа.

Участие в уебинара на тема „Митовете за изкопаемия газ: мост или задънена улица към справедлив енергиен преход?“ ще вземат:

  • Ели Роб / Eilidh Robb –  Fossil Fuels (Gas) Campaigner, Friends of the Earth Europe (FoEE), която ще направи въведение по темата и ще ни запознае с основните митове около изкопаемия газ

  • Енрико Донда / Enrico Donda – Gas Campaigner, Food & Water Action Europe, ще ни представи поглед към изкопаемия газ през призмата на парниковия газ метан, какви са емисиите от газовия сектор и какви законодателни предложения предстоят след Споразумението за метана от COP26

  • Рори Форстър / Rory Forster – Координатор Газови политики в За Земята и CEE Bankwatch Network, ще засегне връзката с високите цени на енергията, както и ще ни запознае с основни български газови проекти – плановете за газифициране на комплекса Марица Изток от Плана за възстановяване и проекти от Петия списък с европейски енергийни проекти от общ интерес (5th PCI List)

След представянето на кратки презентации участващите журналисти ще имат възможност да задават въпроси и да дискутират темата. Осигурен е симултанен превод.

Събитието ще се проведе онлайн в платформата Zoom със симултанен превод, а участието е след предварителна регистрация за получаване на линк за вход в уебинара. Можете да заявите желание за участие, като попълните онлайн формуляр за регистрация. 

Програма

10:00 – 10:05 -> Откриване и представяне на говорителите

10:05 – 10:25 -> Въведение и митове за изкопаемия газ, Ели Роб / Eilidh Robb

10:25 – 10:45 -> Метановата перспектива към изкопаемия газ, Enrico Donda

10:45 – 11:10 -> Българските газови проекти и енергийните цени, Рори Форстър

11:10 – 11:30 Q&A