Журналистически стажове и обучения в чужбина: къде, как и защо?

249

IMG_9439Автор: Даниел Пенев*

Месец по-рано ви представих възможностите за трупане на професионален журналистически опит във водещи български медии, включително за ползите и недостатъците им. Тези възможности позволяват на студенти по журналистика/млади журналисти да направят първи стъпки и постепенно да се утвърждават в професионалната журналистика. Всяко начало е трудно, но колкото по-рано започнете, толкова по-добре.

Наличието на добри и не толкова добри стажантски програми в българските медии в никакъв случай не означава, че трябва да се ограничавате само в рамките на страната. В по-развитите западни страни водещите медии и фондации/НПО предлагат изобилие от стажове, тренировъчни програми, лагери, обучения, летни училища и семинари с журналистическа насоченост. Много от тези възможности за професионално усъвършенстване съществуват от години. Те обаче станаха далеч по-достъпни за нас след присъединяването ни към ЕС през 2007 г. За да улесня работата на по-амбициозните и по-смелите бъдещи журналисти, по-долу предлагам информация за някои от най-интересните журналистически стажове и обучения в Европа и САЩ, за плюсовете и минусите им и за това към какво трябва да се стремите, за да се възползвате максимално от тях.

Възможности за трупане на опит във водещи европейски и американски медии

 

1.    The Washington Post: The Washington Post предлага платени стажове за студенти с интерес към журналистиката от целия свят. Те трябва да са трета или четвърта година от обучението си за бакалавърска степен или вече да са магистри. Също така трябва да са преминали през поне една журналистическа стажантска програма или да са работили в поне една медия. Продължителността на стажантската програма е 12 седмици. Стажантите получават заплащане в размер на около 750 долара седмично и могат да избират измежду няколко различни направления според интересите и уменията си. По време на програмата кандидатите сами покриват разходите си за квартира и транспорт от и до работното място, като от медията могат да помогнат с полезна информация. Краен срок за кандидатстване за стажантската програма през 2016 г.: 16 октомври 2015 г. Повече информация тук.

2.    The Scripps Howard Semester in Washington Internship Program: Стажантската програма се организира съвместно от International Center for Journalists (ICFJ) и Scripps Howard Foundation. Провежда се 2 пъти в годината, като за всяко издание се избира по един участник. Одобрените кандидати работят в Scripps Howard News Service във Вашингтон за един семестър (януари-април или септември-декември). Програмата предоставя възможност на студенти по журналистика или комуникации, които възнамеряват да работят като журналисти след завършването си, да отразяват събития в американската столица и да разработват материали за Scripps Howard Foundation Wire. При добре свършена работа материали на стажанти могат да бъдат публикувани в американски вестници. Стажантите не получават заплащане или хонорари за отделните материали. За сметка на това ICFJ покрива двупосочен самолетен билет до и от САЩ, жилище, дневни разходи за храна и транспорт и застраховка. Повече информация тук и тук.

3.    The Economist Group: Медийната група предлага различни стажантски програми за студенти по журналистика и сходни специалности или млади журналисти. Стажовете са платени. Стажантите получават разнообразни задачи с журналистическа насоченост още от първия ден. Информация за всяка една стажантска програма и за всяка свободна позиция в The Economist Group можете да откриете тук или като изпратите съобщение по електронната поща до [email protected]

4.    Deutsche Welle (DW): Световноизвестното германско радио Deutsche Welle (DW), което днес информира милиони граждани по целия свят посредством различни платформи, предлага уникална 18-месечна тренировъчна програма за 12 млади журналисти. Кандидатите трябва да владеят отлично английски и/или немски език, както и още един от езиците, на които DW предава, например испански, китайски или фарси. Тъй като практикантската програма е изключително привлекателна, конкуренцията е огромна, но в никакъв случай непреодолима. Самият подбор е на базата на онлайн кандидатстване, мултимедийно предизвикателство, еднодневни занимания на живо и интервю с директори, главни редактори и водещи журналисти на DW. Програмата включва: серия семинари за основни журналистически принципи, похвати и умения; работа в някой от отделите на редакцията на DW в Бон, Германия; втора серия семинари, в които участниците задълбочават познанията и уменията си по отношение на различни журналистически жанрове и формати; работа в телевизионната редакция на DW в Берлин, Германия; трета серия семинари, които запознават участниците с най-новите тенденции в работата със социални медии и мобилни устройства и със създаването на иновативни мултимедийни проекти; стаж в едно от бюрата на DW в Брюксел, Москва или Вашингтон; стаж в Deutschlandradio (партньор на DW); стаж в медия по желание по целия свят, за който DW помага със съвети и препоръки; финален мултимедиен проект, по който всички практиканти работят заедно. Повече информация за програмата, изискванията към кандидатите и самото кандидатстване: тук.

Освен 18-месечната тренировъчна програма, DW предлага стажове през цялата година. Кандидатите трябва да са завършили минимум 3 академични семестъра и да имат начален журналистически опит в телевизия, радио и/или онлайн издание. Стажовете продължават от един до шест месеца и са платени, като минималното заплащане е 310 евро месечно, но се повишава спрямо квалификациите и опита на стажанта. Желаещите да вкусят от атмосферата в редакцията на една от най-известните медии в света могат да кандидатстват за стаж в различни отдели: телевизия, радио, онлайн, комуникации и академията на DW (DW Akademie). Стажовете с радио и онлайн фокус се провеждат в Бон, като участниците могат да избират измежду 30 различни езици, на които да работят. Стажовете в телевизионния отдел на медията се провеждат в Берлин, като стажантите работят на немски, английски, испански и/или арабски език. Повече информация тук.

5.    Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFE/RL): Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“предлага журналистически стажове за студенти по журналистика и сходни специалности или за вече завършили и работещи млади журналисти. Стажовете са неплатени, обикновено продължават поне 3 месеца (възможни са изключения, когато имате вътрешен контакт или просто се свържете директно с конкретен редактор/директор) и се провеждат или в седалището на медията в Прага, или в редакцията й във Вашингтон. Кандидатите трябва да владеят отлично английски език, а владеенето на някой от другите езици, на които медията разпространява съдържание, е предимство. Местата за стажанти са ограничени и варират спрямо нуждите на отделите в редакцията. При кандидатстването си желаещите да направят стаж трябва да посочат дата за започването му в случай, че бъдат одобрени. От медията съветват кандидатите да изпращат необходимите документи поне 8 седмици преди желаната от тях дата за започване на стажа. Повече информация тук.

Журналистически обучения и работилници в чужбина, организирани от фондации/НПО

1.    Journey Journalism Bootcamp: Това е ежегодна тренировъчна програма за студенти по журналистика, медии или сходна специалност в редовна форма на обучение, които са завършили минимум 2 академични семестъра. Право да кандидатстват имат студенти от България, Чехия, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Украйна, Германия и САЩ. Тренировъчният лагер се организира от Bakala Foundation. Желаещите да участват в програмата трябва да попълнят онлайн формуляр, в който описват биографията си и мотивацията си да участват и предлагат тема, която биха искали да разработят, ако бъдат одобрени. Предложените теми трябва по един или друг начин да се отнасят до общата тема на програмата. Одобрените участници получават пълна стипендия, която покрива всички разходи по програмата. В рамките на 10 дни участниците се включват в лекции и практически занимания и получават напътствия и съвети от европейски и американски журналисти от BBC, Reuters, ProPublica и др. След приключването на лятното училище всеки един от участниците има няколко седмици да завърши материала си и да го предаде на организаторите. Повече информация тук.

2.    Balkan Fellowship for Journalistic Excellence: Организирана съвместно от ERSTE Foundation, Open Society Foundation и Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), тази програма се провежда ежегодно от 2007 г. насам. Тя предоставя финансова и редакторска подкрепа на 10 млади журналисти от Балканите, така че те да могат да реализират по-мащабни журналистически проекти от национално и/или международно значение. Всяко издание на програмата има конкретна тема, която участниците могат да интерпретират по собствен начин. Избраните журналисти получават стипендия в размер на 2000 евро, разходи за транспорт до 2000 евро и възможност да участват в 7-месечна тренировъчна програма със сериозна работа на терен. Журналистите участват във встъпителен семинар във Виена, получават обратна връзка от ментор, пътуват с проучвателна цел до страни в региона и в ЕС и накрая участват в заключителен семинар и церемония по награждаване. Организаторите са предвидили и още един сериозен стимул за участниците: независима комисия, включваща 7 познати професионалисти от журналистическия бранш, определя трите най-добри материали. Авторите им получават съответно 4000 евро, 3000 евро и 1000 евро. Завършените материали се публикуват в електронна книга и се разпращат на различни европейски медии. Повече информация тук.

3.    Reporters in the Field Program: „Журналисти на терен“ се организира от фондация Robert Bosch в партньорство с Berlin School of Journalism. Програмата набира участници 2 пъти годишно. Крайните срокове за кандидатстване за следващите 2 издания на програмата са 2 октомври 2015 г. и 26 февруари 2016 г. За участие се допускат журналисти от телевизия, радио, печатни и онлайн издания, които работят на пълно работно време към дадена медия или на свободна практика. Кандидатите трябва да са граждани на Германия, Австрия или Швейцария (немскоговорящи страни) или на България, Македония, Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Грузия, Гърция, Косово, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Черна гора, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна. Желаещите да се включат в „Журналисти на терен“ могат да го направят с индивудиални или групови проекти. Участниците от трите немскоговорящи страни трябва да предложат идея за материал, свързан със страните на програмата, където официалният език е различен от немския, и обратно – участниците от тези страни трябва да предложат тема за разследване, която засяга една или повече от трите немскоговорящи страни. Участниците получават грант до 5000 евро (независимо дали кандидатстват самостоятелно или като отбор), който покрива разходите в рамките на изследването и обучението: транспорт и пансион, комуникация, учебни материали и разходи за преводачи. Предвидени са и 2 работилници в Берлин, където стипендиантите дискутират проектите си и най-актуалното от света на международната журналистика с познати лица от журналистическия сектор. Повече информация ще откриете тук.

4.    Обучения и тренировъчни занимания на Thomson Reuters Foundation: Фондацията организира разнообразни семинари и обучения за журналисти от целия свят, които искат да разширят познанията и уменията си в определен ресор и да получат напътствия от професионалисти с дългогодишен опит и експерти. Календарът на фондацията е изключително наситен и затова е препоръчително редовно да следите сайта й, така че да се информирате за условията за участие и начина на кандидатстване. Някои от семинарите/обученията се фокусират върху конкретна тематика (например отразяване на религиозни въпроси), а други – върху конкретни умения (напримeр разработване на мултимедийни проекти). За програмите на фондацията се кандидатства през специална система, където се регистрирате предварително, като има възможност да се абонирате и да получавате съобщения за програми или свободни позиции в „Ройтерс“ по електронната поща. Четете внимателно изискванията на съответната програма, защото разходите за участие в някои програми се покриват частично или изцяло от фондацията, а за други – частично или изцяло от участниците. Повече информация тук.

5.    European Journalism Center (ECJ): Европейският журналистически център е независим неправителствен международен институт, основан в Маастрихт, Холандия, през 1992 г.ECJ целогодишно организира семинари за млади, но вече работещи, журналисти. Могат да кандидатстват както журналисти от определена медия, така и свободнопрактикуващи. Изискванията към кандидатите и условията на провеждане варират според конкретния семинар. Понякога организаторите покриват всички разходи, докато в други случаи участниците заплащат пълна или частична такса. Някои семинари се провеждат в рамките на ЕС, а други са под формата на пътувания и брифинги в по-слабо развити страни като Камбоджа и Хаити. Повече информация: тук.

Плюсове на журналистическите стажове/обучения в чужбина

За никого няма да е изненада, ако кажа, че най-големият плюс на журналистическите стажове, обучения, тренировъчни лагери и семинари в чужбина (както и при тези в България) е работата „на терен“, участието в практически занимания и работа по конкретни теми или казуси. Въпреки че журналистиката в различни точки на света се базира на сходни принципи, ценности и похвати, работата „на терен“ в по-развитите западни страни се различава повече или по-малко от тази у нас. Това непременно обогатява стажантите допълнително, като не рядко те дори не осъзнават това до самото си завръщане. Съществуват и разлики не само на ниво държави, а и между различни медии в една страна. В някои случаи стажантите получават широко поле за изява, в други – далеч по-малко.

Мария Удреску от Румъния, която от няколко години живее в Брюксел, а от сравнително скоро работи като журналист в международния отдел на белгийския в. La Libre Belgique, пази прекрасни спомени от едномесечния си стаж в Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ в Прага. „Отговарях за един мултимедиен проект: хронология на двата мандата на Траян Бъсеску като президент на Румъния“, разказва Мария. С проекта си тя печели награда за най-иновативен мултимедиен проект в състезание в рамките на самата медия. „Този проект ми отне около 3 седмици [и] беше огромна отговорност.“

За подобен положителен опит разказва и Гилерме Силва от Португалия, който преминава през стаж и през 18-месечната тренировъчна програма в DW и впоследствие остава на работа там. „Отговорникът на отдела, в който работех, ни даваше много свобода“, твърди Гилермо. „Направих доста репортажи за радиопредаването. Предложих много истории и на няколко пъти излизах извън редакцията.“

Другите ползи от карането на стажове/обучения в чужбина са получаването на обратна връзка от журналисти във водещи международни медии и  разширяването на мрежата от професионални контакти. Тези контакти са безценни, тъй като започвате да получавате информация за най-различни международни програми и проекти или за работа. Освен това знаете, че има на кого да разчитате в различни точки на света, когато имате нужда от специфична помощ.

„Едно от основните предимства на международните стажове е контакт с колеги от целия свят“, категорична е Мария Савкова, репортер в bTV Новините и участник в 2 журналистически обучения в чужбина.„От тях научавам [за] особеностите на работата в родните им държави. Заедно правим сравнение между актуални теми в двете държави и разискваме опитите за решаването им.“

Минуси на журналистическите стажове/обучения в чужбина

Както и у нас, стажовете и обученията в чужбина понякога също са неплатени, което създава доста усложнения. Докато в България липсата на заплащане може да бъде преодоляна с по-икономичен начин на живот при близки или приятели, това е далеч по-трудно на хиляди километри от родината. Трябва да се има предвид, че стандартът на живот във всички западни страни е далеч по-висок от този в България. Поради тази причина е препоръчително още преди да кандидатствате да проучите условията на конкретната програма и да прецените дали бихте могли да се справите чисто финансово в случай, че ви одобрят. Добре е да помните обаче, че има уникални възможности, които се провеждат с финансовата и логистична подкрепа на съответната медия или фондация/НПО. Просто трябва постоянно да търсите информация през различни източници и платформи.

Ако откъм финанси всичко е наред и все пак кандидатствате, тогава може да срещнете друга трудност: липса на какъвто и да било отговор от отсрещната страна. Когато кандидатствате за конкретен стаж или програма, най-вероятно ще получите обратна връзка в рамките на месец-два след крайния срок за кандидатстване. Понякога обаче мечтаната обратна връзка не идва месеци наред или изобщо. Тъй като най-големите медии и фондации/НПО получават документи за кандидатстване за различни стажове и обучения от стотици младежи от целия свят и тъй като мнозина от работещите там са доста заети, най-добре се запасете със солидна доза търпение.

Липсата на отговор месеци наред определено е неприятна, но подобни преживявания са полезни за развитието ви като журналисти. Най-малкото разбирате, че никой няма да ви даде нещо даром и че трябва да сте постоянни в преследването на мечтите си. През лятото на 2014 г. Петър Георгиев от София, който в момента следва в Нюкасъл, Великобритания, кандидатства за стаж в спортната редакция на The Guardian в Лондон. „Пет месеца чаках да ми отговорят, не го направиха“, разказва той. „Накрая през ноември ми писаха, че ме канят за седмица work experience в редакцията им и ме питаха кога съм свободен. Отговорих им, че ще бъда свободен през януари 2015 и чаках потвърждение.“ След редица имейли и още 3 месеца чакане Петър най-накрая се озовава в редакцията на вестника. Изкарва едноседмичен стаж в спортната редакция, като 3 негови статии са публикувани на сайта на изданието.

Как да извлечете максимума от журналистически стажове/обучения в чужбина?

Препоръка №1

„Учете възможно най-много чужди езици и създавайте и поддържайте контакти. Човек никога не знае кое кога ще му бъде изключително полезно.“ (Радина Колева, репортер в международния отдел на Dnevnik.bg и участник в журналистически стажове и обучения в чужбина)

Препоръка №2

„Съветът ми към младите журналисти е да се интересуват постоянно от новите възможности и да избират подходящите. За да вземат максималното, материята трябва да им бде интересна, затова кандидатстването трябва да е фокусирано според интересите.“ (Мария Савкова, репортер в bTV Новините и участник в 2 журналистически обучения в чужбина)

Препоръка №3

„Стажантите често не получават необходимото отношение или уважение заради позицията си. Трябва да си спечелиш това уважение с действия. Ако вече си извоювал правото да работиш в дадена компания, възползвай се максимално.“ (Петър Георгиев, студент в Newcastle University в Нюкасъл, Великобритания, и бивш стажант в The Guardian)

Препоръка № 4

„[Онова], което ми помага досега, е [комбинацията] от много работа и постоянство. Когато някой ми затвори вратата (или е на ръба да го направи), обикновено отивам и чукам отново. Ако нищо не се получи, тогава отивам и чукам на друга врата. Опитвам се да не се предавам лесно.“ (Гилерме Силва, журналист в DW в Германия и бивш стажант и участник в 18-месечната трениворъчна програма на същата медия)

Препоръка №5

„Ако има медия, за която мечтаете да работите, какъвто беше моят случай с Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“, просто им изпратете документи за кандидатстване, обяснете ясно защо искате да работите за тях и какво можете да предложите в замяна. Не се колебайте да настоявате. Вероятно съм изпратила десетки имейли преди да получа отговор за стажовете ми. Бъдете смели и мотивирани!“ (Мария Удреску, журналист в международния отдел на белгийския в. La Libre Belgique, бивш стажант в същата медия, както и в Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“)

Още по темата:
Възможности за добиване на журналистически опит в България: Какво трябва да знаем?
Как да се развихрите при отразяването на околната среда – възможности за екологични журналисти
Европейска журналистика – обучения, стажове, възможности за развитие

 

Даниел Пенев*, на 21 г., студент четвърта година в Американски университет в България, град Благоевград, където следва едновременно журналистика и масови комуникации + политически науки и международни отношения (основни специалности/majors) и европеистика (подспециалност/minor). Досега е натрупал журналистически опит като стажант в Dnevnik.bg, Reduta.bg и bTV. Участвал е в редица програми с журналистическа насоченост у нас и в чужбина. Отскоро пише за сайта TrueStory.bg