Австрийската информационна агенция АПА и Банк Аустрия Кредитанщалт обявяват и тази година конкурс за журналисти от Източна Европа «Writing for CEE», съобщи Бюрото за връзки с Община Виена. Наградата ще се връчи за осми път и носи парична премия от 5000 евро.

До 31 юли 2011 г. могат да бъдат изпратени журналистически материали, публикувани в периода от 01.08.2010 г. до 31.07.2011 г. В конкурса могат да участват и стенограми на радио- и телевизионни предавания или онлайн-публикации.

Носителят на тазгодишната награда ще бъде обявен през ноември по време на тържествена церемония във Виена. Две български журналистки са били сред наградените през годините от съществуването на конкурса “Writing for CEE“. През 2005 година Диана Иванова спечели първо място с портрета си на безименна българка, живееща във Виена, като символичен образ на меланхоличния имигрант от Източна Европа. Друга журналистка, Янина Драгостинова, пък вече два пъти поред се класира на второто място в международния журналистически конкурс и тази година е член на международното жури.

Учредената през 2004 година награда се връчва с цел да стимулира дискусията по въпросите на европейската интеграция в медиите. Учредителите подчертават, че това не е награда на Европейския съюз, а е Европейска награда, насочена специално към страните от Източна Европа. Журито ще отличи журналистически материали, които разглеждат европейската тематика през погледа на Източна Европа и допринасят за преодоляването на границите и предразсъдъците, като по този начин обогатяват културното многообразие.

Сред членовете на тазгодишното жури са българската журналистка Янина Драгостинова, чешкият медиен експерт Милан Смид, словашкият публицист Михаел Берко, Иржи Пехе, бивш съветник на бившия чешки президент Вацлав Хавел, говорителят на Банк Аустрия Кредитанщалт Тимон Кизенхофер и ръководителят на международния отдел в АПА Амброс Киндел.

За участие в конкурса трябва да се изпрати журналистическият материал на оригиналния език, превод на английски, а така също автобиография на автора. Допълнителна информация и формуляр за кандидатстване могат да бъдат намерени в интернет на адрес:  www.apa.at/cee-award.