Около 2 хил. човека излязоха на протест в турската столица Анкара на 19 март заради  задържането на 27  местни журналисти. Протестиращите бяха предвождани от Freedom For Journalists Platform (GOP) – организация, която обединява над 90 турски журналистически асоциации на журналисти.
Шествието е втората най-голяма журналистическа акция от последните седмици. Подобни демонстрации бяха организирани и в Истанбул, където се събраха около 8 хил. човека, съобщиха от АЕЖ Турция.

През последните години зачестяват случаите на арестувани журналисти заради изпълняването на техните служебни задължения. Много представители на гилдията  в Турция са застрашени от  съдебни дела, глоби и ефективни съдебни присъди. Министър председателя Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в момента няма затворени журналисти заради тяхната работа и , че тези 27 от тях, които станаха повод за демонстрациите, са в затвора по други причини. Данните на GOP показват, че реално броят на задържаните журналисти в Турция е 68 към този момент, а 7 от тях вече са осъдени. Процесите срещу останалите са в ход, докато те са в ареста със статут на задържани. От 2009 г. насам други 30 журналисти са били освободени и очакват да бъдат изправени пред съда. Така общият брой на журналистите, които са минали през турските затвори през последните 2 години достига 90.  Други 45 журналистите са били глобени или са получили присъди за ефективен престой в затвора, но изпълнението им е отложено с 5 години.
Това показва, че в страната е наложена силна автоцензура, не само върху осъдените, но и върху техните колеги, които могат да имат същата съдба.  Общият брой на съдебните дела, които се водят в момента е 2000, а разследванията срещу журналисти са повече от 4000, съобщава АЕЖ Турция.

Собствениците на медии в страната са подложени на незаконни финансови заплахи. Ето защо те налагат цензура на колумнистите, които пишат като външни автори в техните издания. Няколко автори вече са напуснали водещите турски медии, след като броят на техните публикации е бил намален.
Резултатът е системна липса на критика срещу управляващата власт. Местните журналисти са убедени, че телефоните им се подслушват, а незаконно записани разговори се използват като доказателства за „криминални” действия. Най-честите обвинения срещу тях са, че са членове на терористични организации или, че пропагандират такива организации. Всички така наречени доказателства срещу тях касаят изпълнението на техните служебни задължения, а именно телефонни разговори с техни източници на информация,  документи, предназначени за публикуване. Техните работни бележки, статии и интервюта с лидери на престъпни организации също се използват срещу тях в съда.
Ситуацията не се дължи само на злоупотребата със съдебна власт, но и на факта, че 27 алинеи от наказателния кодекс в Турция позволяват ограничаването на свободата на словото в страната, алармират журналистическите организации. Според тях другата пречка пред свободата на изразяване е антитерористичния закон в Турция.
Турските журналисти се борят за незабавното освобождаване на своите колеги и за правни поправки в съответствие с препоръките на Европейския съд за правата на човека.
АЕЖ България се присъединява към исканията на колегите от съседна Турция и подкрепя отвореното писмо до Министър председателя Ердоган за освобождаване на турските журналисти. Писмото е инициатива на заместник президента на АЕЖ Турция – Доган Тилик. Приканваме Ви да подпишете отвореното писмо на сайта на Европейската федерация на журналистите.