Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) изразява възмущението си от непрофесионализма и липсата на елементарен морал на определени медии и журналисти, които използват ситуацията след земетресението от 22.05, за да привличат внимание, като всяват паника сред населенето.

Публикации като тези на сайта Всеки ден със заглавие “7,5 по Рихтер удря Пловдив” и на Новини.бг – “БАН предупреждава: Удря ни земетресение от 7,5 по Рихтер” не само не отговарят на истината и противоречат на журналистическата етика, а са подсъдни съгласно Наказателния кодекс на Р.България. Твърдението, съдържащо се в тези публикации, е опровергано по категоричен начин от директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев, който заявява на 24.05 пред агенция Фокус: “Никой от сеизмолозите в БАН не си е и помислял да предупреждава за земетресение от тази степен, тъй като не може да се прогнозира”.

Недоумение у нас предизвика и челното заглавие от 23.05 на вестник 24 часа „По-силен трус възможен до две седмици“. Изданието спекулативно изважда от контекста изречение от интервю със сеизмолога проф. Бойко Рангелов и го поставя във водещо заглавие, като дори графичното оформление подсказва опит да се всее паника сред населението.

В цитираните случаи, но и в доста други, водещо е не желанието да се информира коректно обществото, а единствено стремежът към по-големи тиражи и повече посещения на сайтовете, следователно – към по-голяма и бърза търговска печалба. Притеснени сме, че част от хората, които наричат себе си журналисти, нямат дори наченки на съзнанието, че служат на обществения интерес, а следват максимата “Ден година храни”.

Съмняваме се дали има особен смисъл да се обръщаме към тези лица и да им напомняме за отговорността, която носят журналистите и издателите, затова по-скоро бихме им припомнили за съществуването на чл. 326 (1) от Наказателния кодекс, гласящ: “Който предава по радио , телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ , злополука или тревога , се наказва с лишаване от свобода до 2 години”. Този текст от НК вече бе приложен веднъж срещу самозван астролог, който преди години също си позволи да използва медиите, за да отправи фалшиво предупреждение за земетресение.

Накрая, възползваме се от случая да честитим хубавия празник 24 май на всички хора на словото, които съзнават силата му и го използват отговорно.