Seul_4В момента в Азия кипи от дипломатически совалки, които (в идеалния случай) ще доведат до ядрено разоръжаване на Корейския полустров и ще отворят пътя към помирението и обединението на двете Кореи. Тези процеси започнаха в края на месец април, когато южнокорейския президент Мун Дже-ин се срeщна с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Демилитаризираната зона между двете държави. Паметният момент, в който двамата лидери си стиснаха ръцете и за пръв път прекосиха границата заедно – първо на Север, после и на Юг – бе запечатан от хиляди камери и привлече погледа на целия свят. В България събитието бе директно отразено от единствения български журналист, който присъства (почти) на живо на историческото събитие, заедно с 3000 други корейски и световни журналисти, в огромния пресцентър край Сеул, а именно Мартин Димитров.

Регистрирайте се за събитието тук

На 25 юни (понеделник) от 18.00 ч в голямата зала на Сохо, ул. Искър 4, Мартин Димитров щеще сподели впечатленията си от историческото събитие и от процесите, които то предизвика, включително срещата между САЩ и Южна Корея.

Мартин Димитров, репортер от в-к „Капитал“ и сайта Balkan Insight, член на Асоциацията на европейските журналисти-България, бе в Южна Корея по покана на Корейската информационна и културна агенция (KOCIS). За двете седмици, които прекара в Сеул, той се срещна с редица анализатори, съветници и политици, които следят междукорейските отношения от първия ред. Сега той ще ви разкаже за контекста на срещата между Ким и Мун, пътя, по който се стигна до нея, както и за перспективите и капаните по пътя към помирението на Корейския полуостров.

Специален гост на събитието ще бъде новият посланик на Република Корея за България, Негово превъзходителство Джънг Джингю, който ще бъде на разположение за въпроси от публиката. Входът е свободен, но необходима предварителна регистрация тук.

Организатор на събитието е АЕЖ-България в партньорство с Посолството на Република Корея и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

 

Програма
18.00 -18.30 Презентация на Мартин Димитров, репортер от в-к „Капитал“ и сайта Balkan Insight
18.40 -19.00 Негово превъзходителство Джънг Джингю, посланик на Република Корея с коментар на отношенията между Южна и Северна Корея
19.00 -19.30 Дискусия
19.30 – 20.00 Коктейл с традиционна корейска кухня и изложба на Корейската туристическа организация