AEJ_FB_eventЗабелязвали ли сте нещо нередно в отразяването на трагични инциденти от страна на някои български медии? Смятате ли, че търсенето на скорост и сензация работи в интерес на обществото? Замисляли ли сте се как се отразява огромното медийно внимание върху преживелите трагедии и техните близки? Понякога затруднявате ли се да вършите работата си обективно, навременно и професионално, без да прекрачвате границите на журналистическата етика и човечността?

Ако и вие често си задавате подобни въпроси, Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) ви кани да потърсим заедно техния отговор в рамките на конференция и практическа работилница на тема „Журналистика на ръба. Как да отразяваме историите на хора пострадали при инциденти?“. Събитието цели да подобри качеството на журналистическите материали, отразяващи трагедии, бедствия и инциденти и е насочено към журналисти, представители на неправителствения сектор, психолози, държавни експерти и регулатори, академичната общност и студенти. Стремежът ни е да поставим във фокус правата на хората, преживели подобни събития и да потърсим формулата за създаване на качествена и отговорна журналистика, която ги уважава и зачита.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ТУК ДО 13 ЮНИ, 16 Ч

Първата част на събитието е насочена към практически казуси и съвети, пряко засягащи темата за медийното влияние върху хората, пострадали при инциденти и работата на отговорните институции. Своят опит и препоръки ще представят практикуващ психолог и представители на Национална мрежа за децата (НМД), Етичната комисия към Националния съвет за журналистическа етика, Прокуратурата на Република България. Друг важен акцент ще бъде дискусия с български и международни журналисти и фотографи – Миролюба Бенатова (Нова Телевизия), Росен Босев (в. Капитал), Николай Дойчинов (AFP) и Боряна Кацарова (Agence Cosmos).
В рамките на втората част на събитието студенти и млади журналисти ще могат да вземат участие в практическа работилница по темата. С помощта на ролева игра участниците ще се сблъскат с реални казуси при отразяването на инциденти. Те ще трябва да подготвят собствени материали, които ще бъдат оценени и коментирани от специално подбрани ментори.

Конференцията се провежда с подкрепата на Български хелзинкски комитет (БХК) и Френски институт в България.

Кога и къде: Събитието ще се проведе на 14 юни 2016 г. от 10.00 ч в зала „Славейков“ на Френски институт в България, площад Славейков № 3. Модератор ще бъде Весислава Антонова, в. Капитал.

Вход: Участието в конференцията е безплатно, но предварителната регистрация е задължителна, като можете да се регистрирате онлайн до 13 юни (16.00 часа).

Facebook: Проследените събитието и в социалните мрежи.

Програма:

9.30 – 10.00: Регистрация

Част I
10.00 – 10.10: Откриване
10.10 – 11.30: Медийно влияние върху преживелите инциденти и обществото:
практически казуси и съвети от отговорните институции. Дискусия с участието на:
Рада Наследникова, клиничен психолог и психотерапевт;
Теодора Петрова –Директор „Комуникации и кампании”, Национална мрежа за децата;
проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право и член на Етичната комисия към
Националния съвет за журналистическа етика;
Павел Панов, говорител на Софийската градска прокуратура;
Представител на Съвета за електронни медии (отправена покана)
Модератор: Весислава Антонова, журналист във в. „Капитал”

11.30-11.45 – Въпроси и отговори

11.45 – 12.45 – Отразяването на терен: примери и предизвикателства.
Дискусия с участието на български и международни журналисти и фотографи:
Росен Босев, журналист, в. „Капитал”
Миролюба Бенатова, журналист, Нова Телевизия
Николай Дойчинов, фотограф, Агенция Франс Прес
Боряна Кацарова, фотограф, Agence Cosmos
Модератор: Весислава Антонова, журналист във в. „Капитал”

12.45-13.00 – Въпроси и отговори

Част II
13.45-16.00 Практическа работилница за студенти и млади журналисти
16.00 Закриване на събитието