6608317311_68705109a6_bЖурналистическата етика и собствеността на българските медии са в топ 13 на темите табу в българските онлайн медии, според студията „Темите табу в онлайн медиите – 2014“ на Института за модерна политика (ИМП), реализирана с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Автор на студията е политологът д-р Иво Инджoв, медиен изследовател на ИМП.

За целите на проекта като „теми табу“ се разбират обществено значими теми или важни аспекти от , които са премълчавани в медиите, отразявани са рядко, повърхностно или са „потопени“ вследствие на акцентирането върху не толкова важни факти и обстоятелства. Авторите отбелязват, че преценката дали дадена тема отсъства от дневния ред на медиите или е маргинализирана, се прави на базата на съпоставка на количествените й параметри и качествен анализ.

Топ 13 на темите табу в онлайн медиите в България през тази година са:
1. „Клептобанкирането“
Само няколко (онлайн) медии информират за подписката на граждански организации и експерти срещу клептобанкирането – неправомерното повишаване на лихвите по кредити. Слаба публичност получават и предложените от експерти и НПО седем законодателни мерки, които да решат проблема.

2. Липсата на качествен политически дебат за новия програмен период на ЕС (2014 – 2020) и сериозното изоставане в планирането за европрограмите

3. Журналистическата етика
В забранена тема се превръща спазването на основни етични норми в журналистиката.

4. Съмнения за конфликти на интереси и манипулации при случайното разпределение на дела във ВАС и други съдилища

5. Критики към Йорданка Фандъкова: за забавянето на началото на строежа на софийския завод за боклук и бездействие на общината по проблема с насипани със земни маси и строителни отпадъци имоти в софийското поле.

6. Собствеността на българските медии: кой всъщност купи пресгрупата, издаваща знаковите някога „Труд“ и „24 часа“.

7. Лошото качество на храните на българския пазар

8. Тефтерчето за политически поръчки на Филип Златанов: защо е скрита преписката срещу президента Плевнелиев, кои са „Ц.Ц.“ и „Б.Б“

9. Насилието в училище.

10. Недостъпната градска и архитектурна среда за хората с увреждания
11. Антипотребителските практики на мобилните оператори: събирания на вземания с помощта на специализирани фирми.

12. Всекидневните проблеми на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални)

13. Предизвикателствата пред рециклирането в България

Повече информация за изследването и неговият пълен текст ще намерите тук.

Снимка: Flickr