Какви са начините журналист да достигне конфликтна зона? Кога говорим за премерен риск и кога за безразсъдство? Какво е финансовото измерение на подобно пътуване? Журналистическа или туристическа виза да изберем? Как да защитим събрания материал? Как да се пазим от отвличане и какво да правим, ако нещата се объркат?

В момент, когато светът е потресен от показните убийства, извършени от терористите от т.нар. “Ислямска държава” е по-важно от всякога журналистите, които възнамеряват да работят в конфликтна зона, да осмислят добре рисковете и да се подготвят за дебнещите ги опасности. Ето защо поканихме Димитър Кенаров – български журналист, работещ за редица авторитетни световни издания, с опит от места като Ирак, Косово, Босна, Крим – да се опита да даде отговор на поставените по-горе въпроси на базата на своите лични впечатления.

Във видеото Кенаров споделя опита си в различни тип опасни зони –от такива с военни действия, но и места с протести, съпътствани с насилие или с диктаторски режими, готови да арестуват чужди журналисти, за да не научи светът неудобните им тайни.

Освен многобройните полезни и практични съвети, Димитър призовава колегите, запътили се към конфликтни зони, да не забравят един основен принцип: Никоя история не заслужава човешки живот.

Ако планирате да отразявате „гореща точка“, не забравяйте да се запознаете със следните наръчници, разработени от международни организации за защита на правата и безопасността на журналистите. Източниците са на английски език:

Наръчник за журналистическа сигурност на CPJ

Наръчник за журналисти на Репортери без граници

Ресурси за военни журналисти на Обществото на професионалните журналисти

Полезно за жени:

Отразяване от фронтовата линия: Жени, работещи във военни зони – Наръчник на Международната журналистическа федерация и INSI

Наръчник за избягване на сексуално насилие от жени репортери на Международната журналистическа федерация и Юнеско

 

Гледайте всички видео обучения, заснети от АЕЖ-България в рамките на проекта „Медиатор“.