NiemanВ края на всяка година NiemanLab се обръща към едни от най-изтъкнатите фигури в американските медии и неправителствени организации с молба да споделят очакванията и прогнозите си за развитието на журналистиката и медиите през следващата година. Въпреки че някои от прогнозите са валидни предимно за САЩ, много от тях насочват вниманието ни към тенденции и явления, които има вероятност да окажат въздействие върху медийния сектор в голяма част от земното кълбо.Споделяме част от прогнозите на експертите, а подробните им анализи можете да прочетете тук.

С. Митра Калита
вицепрезидент „Програма“ в CNN Digital

Новините са нужни както млякото, кафето и електричеството. Потвърдените, анализирани и поставени в контекст факти имат значение. Когато сме прозрачни по отношение на това, което знаем, това, което не знаем, и как знаем това, което знаем, ние печелим доверие.

Мили Тран
редактор „Глобален растеж“ на The New York Times
Стайн Бауер Далберг
управляващ директор „Бранд“ на The New York Times

Ако през [2017 г.] водеща тема беше прозрачността на журналистическия процес и как вършим работата си, през [2018 г.] фокусът ще бъде върху прозрачността на ценностите и защо вършим тази работа. През 2018 г., причината хората да плащат за новини ще бъде по-малко транзакционна и по-малко свързана с действителен обмен на стоки и вместо това ще се базира на емоционалната връзка на една новинарска агенция с нейната аудитория. А емоционалната връзка се основава на доверие, прозрачност и [усещане за] общност.

Умрбрийн Бати
директор на KQED Lab (лабораторията за иновации на организацията на обществените медии в северна Калифорния)

Надявам се, че през 2018 г. ще се ангажираме да работим усилено, за да печелим доверието на аудиторията ни всеки ден. Надявам се и да работим също толкова усилено в опит да избягваме да се фокусираме върху няколко души, говорещи на висок глас, за сметка на останалите.

Лам Туй Во
Репортер „Данни“ на BuzzFeed News

През 2018 г. журналистите трябва да намерят начин да се справят с тиранията на говорещите на висок глас. Може би трябва да намерят начин да инфилтрират таймлайниите (от англ. – timelines) на хората и да ги примамят далеч от опростенческото викане. Може би трябва да го направят чрез съспенс, чрез разказването на малки фрагменти от историите им в социалните платформи или чрез визуални елементи. Може би трябва да търсят начин за справяне с този поблем заедно с хората, които оптимизираха социалните мрежи в полза на емоционални крайности. Който и да е правилният начин, журналистите ще трябва да си възвърнат достъпа до вниманието на хората без да превръщат съдържанието си в clickbait (от англ. – стръв за кликове). Би било хубаво да върнем обратно тихия и трезвен дискурс в публичните дискусии.

Мери Меехан
репортер с ресор здравеопазване на The Ohio Valley Resource (регионална платформа за съвместно отразяване на социални и икономически теми)

В твърде много материали идеята, че десетки милиони хора може да загубят здравните си осигуровки, се свеждаше до привидно маловажно събитие. Това са истински хора, хора като сестра ми, която буквално ще умре, ако не може да си позволи лекарството, от което се нуждае. За да се постигне осезаема промяна, е необходима постоянна политическа воля, като този процес започва с отдадени журналисти, които разкриват проблемите, но също така хвърлят светлина върху хубавата работа, която някои хора вършат, за да променят своите общности към по-добро.

Ан Ксиао Мина
директор „Продукт“ в Meedan (технологична компания с фокус върху потвърждаването на факти и превод на съдържание в социалните мрежи) и проектен ръководител на Credibility Coalition (инициатива на Meedan и Hacks/Hackers за по-високи стандарти за достоверност в интернет и по-широка медийна грамотност)

Това, което ме притеснява повече от факта, че мемите (от англ. meme – идея, която се разпространява в интернет чрез съчетаване на текст и изображение) и визуалното съдържание разпространяват погрешна информация, е идеята, че медийната индустрия като цяло може да изостава зад разпространителите на дезинформация по отношение на познаването на нормите и практиката на интернет културата. Това прави много журналисти и аудитории уязвими спрямо нови форми на манипулация. През 2018 г. трябва спешно и сериозно да започнем да адресираме това предизвикателство.

Хосейн Деракшан
журналист и анализатор, съавтор на Information Disorder: Toward an Interdisciplinary Framework for Research and Policy Making

Телевизията, стара или нова, е медиата на нашата епоха след Просвещението, когато текстът и разумът са заменени от изображения и емоции. Казано накратко и директно, Тръмп е само началото.

Даниел Триели
журналист и докторант по медии, технологии и общество в Northwestern University

Истината е, че през 2018 г., а и по-нататък, поддържането на успешен новинарски сайт ще става единствено по-скъпо. Това ще доведе до допълнително неравенство между големите и малките новинарски агенции. Големите ще стават по-големи, а малките ще трябва да се борят за аудитория. Със сигурност е страхотно, че имаме журналистически гиганти, които вършат изумителна работа. Помислете обаче за всички новини, които няма да бъдат отразявани, или гледните точки, които ще бъдат загубени, ако всички по-малки редакции изчезнат.

Дженифър Брандел
изпълнителен директор на Hearken (организация, която подкрепя журналистиката в обществен интерес)
Моника Гузман
съосновател и редактор на The Evergrey (новинарско онлайн издание в Сиатъл)

В бъдеще ще организираме редакторските сбирки около следния много важен въпрос: „Кои са нещата, които можем да помогнем на обществето да разбере или направи днес?“ Няма да започваме с нашите идеи – ще започваме с информационните пропуски, които демонстрират хората, и ще насочим усилията си към запълване на тези пропуски.

Таня Кордрей
съветник по цифрови технологии, бивш главен директор „Цифрови технологии“ на Guardian News & media

[През 2018 г.] ще има експерименти с модела на Netflix, при който организации тръгват от исканията на хората и след това разбират икономическите аспекти на всяка област от гледна точка на журналистиката. Netflix показва много ясно, че съблюдаването на нуждите на потребителите не трябва непременно да води до спад в качеството.