Европейската комисия обяви началото на регистрацията за участие в третото издание на конкурса на ЕС за здравна журналистика, съобщи представителството на ЕК в България. Целта му е да се повиши осведомеността по здравни въпроси, като бъдат отличени най-добрите журналисти в областта на здравеопазването сред 27-те държави-членки. Темата, както и при предишните две издания на конкурса, е кампанията „Европа за пациентите“, в която от тази година се включва и въпросът за фармацевтичните продукти. Победителите ще получат парични награди в размер на 6 000 EUR за първо място, 2 500 EUR за второ място и 1 500 EUR за трето място. Новото тази година е специалната награда от 3 000 EUR, която ще бъде връчена за статия, посветена на опасностите за здравето, свързани с тютюнопушенето.

Журналистите се приканват да представят статии по една или няколко от темите от кампанията „Европа за пациентите“.

Тази година инициативите на Комисията в областта на фармацевтичните продукти бяха добавени към въпросите от обхвата на конкурса, като те са: трансгранично здравеопазване, редки болести, здравни работници, безопасност на пациентите, донорство и трансплантация на органи, ракови заболявания, ваксинация срещу грип, разумно използване на антибиотици, психично здраве, болест на Алцхаймер и други деменции, както и ваксинации в детска възраст. В центъра на вниманието в статиите трябва да бъде пациентът.

Специална награда ще бъде връчена на най-добрата статия, показваща въздействието на тютюнопушенето върху здравето на хората и вредите от тютюна и никотина.

Правилата

·                     Участниците в конкурса трябва да са граждани или жители на една от 27-те държави-членки на ЕС и да са навършили 18 години.

·                     Всеки участник може да представи най-много 2 статии, като е възможно и колективно участие, при условие че журналистическият екип не надхвърля 5 души.

·                     Всички статии трябва да са на един от официалните езици на ЕС и да са били първоначално публикувани в печатно или електронно издание.

·                     Статията не трябва да надвишава 20 000 печатни знака (в това число интервалите).

·                     Повече информация за правилата и условията за участие може да бъде намерена на посветения на проявата уебсайт.

Подбор и награждаване на победителите

Във всяка държава-членка национално жури, съставено от журналисти и специалисти в областта на общественото здравеопазване и председателствано от представител на Европейската комисия, ще избере един национален финалист.

След това жури на ЕС ще избере тримата победители на европейско равнище и носителя на специалната награда сред 27-те финалисти. В началото на 2012 г. тези 27 финалисти ще бъдат поканени в Брюксел на семинар, предназначен за представители на медиите и посветен на въпроси в областта на здравеопазването в ЕС, след който ще се състои церемонията по връчването на наградите.

Отличените на предишните издания на конкурса

Първо място в първия конкурс на ЕС за здравна журналистика спечели френската журналистка Естел Саже за своята статия „Шизофренията, обяснена за семейството и приятелите“, публикувана във вестник „Л’Експрес“.

Екипът на работещите за изданието „Панорама“ двама италиански журналисти — Джанлука Ферарис и Илария Молинари — спечелиха първото място във втория конкурс на ЕС за здравна журналистика. В статията си „Да откраднеш надежда“ те насочват вниманието към „здравни заведения“, които предлагат скъпоструващо лечение с недоказана ефикасност на уязвими пациенти с хронични заболявания.

Наградата на ЕС за здравна журналистика и кампанията „Европа за пациентите“ са финансирани в рамките на втората програма за действие на Общността в областта на здравето за периода 2008—2013 г. Повече подробности за правилата и условията за участие са предоставени на уебсайта.

За изпращане на статии и за допълнителна информация относно конкурса, моля, посетете уебсайта, посветен на наградата на ЕС за здравна журналистика.