Медиите са загубили ценностните си ориентири и са изоставили ролята си на коректив на обществото. Тoва са част от изводите на проведеното от фондация „Медийна демокрация” изследване на медиите през предизборната кампания, представено на пресконференция в БТА в понеделник. Ново явление, аналогично на купуването на гласове, е „прякото купуване на влияние”, което експертите определят като „сива медийна икономика”.

Цялата кампания е определена като продуктово позициониране, за което аудиторията не е предупредена, изтъкна доц. Орлин Спасов. Нивото на плурализъм е ниско и алтернативни мнения се допускат само извън големите медии, които се придържат към икономическото и политическото статукво. Отличителни белези на кампанията са: преобладаващото споменаване и цитиране на министър-председателя Бойко Борисов и кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ; черният пиар и платената негативна кампания срещу кандидат-президента Меглена Кунева и изземането на анти-ДПС дискурса от страна на ГЕРБ.

В свой анализ Тодор Тодоров оприличи големите национални телевизии на луксозни козметични салони, а малките им кабелни конкуренти на квартални бръснарници, където се говори с един дидактичен тон, характерен за „антропологичния и социален преход”, на който ставаме свидетели. „Митът за средната класа”, допълни младият експерт, се олицетворява с една нова физиономика и „ново говорене, характерни за министър-председателя, за Стоичков и за кмета по анцуг”

Силвия Петрова, изследвала лайфстайл изданията по време на кампанията, окачестви представянето на политиката като спектакъл и отбеляза загърбването на сериозните теми на фона на патриархална риторика, която разклонява света в двуполюсни категории като добро и лошо, черно и бяло, мъж и жена. Визията и маниерите са неделима част от идеите в политиката за светските медии, които споделят и постфеминистка представа за жената политик.

Резултатите от изследването стъпват на обширен мониторинг, обхващащ седем национални всекидневника, основните телевизии, интернет пространството и подбрани представители на лайфстайл медиите и жълтите издания.

По време на пресконференцията на фондация „Медийна демокрация” бяха цитирани и резултатите от анкетата за свободата на медиите, проведена от „АЕЖ-България” в периода август-септември 2011. Голяма част от журналистите, участвали в анкетата, декларираха, че самите те или медиите, в които работят, са били обект на политически или икономически натиск. Резултатите от проучването на АЕЖ се отнасят за последната една година, а не конкретно за периода предизборната кампания за президентските и местните избори, както погрешно беше изтълкувано от някои медии.