Мнение или престъпление? Докъде се простира свободата на изразяване и откъде започва езикът на омразата? Трябва ли медиите да дават трибуна на политици и коментатори, проповядващи противопоставяне по етнос, религия, раса или пол? Каква е адекватната реакция , когато медия или журналист погазват не само професионалните стандарти, но и законови разпоредби за защита от дискриминация?

Отговор на тези нелеки въпроси потърсихме заедно с журналистите Ирина Недева, Владимир Йончев, Огнян Исаев, Климент Христов. Предаването на Асоциацията на европейските журналисти-България се нарича „Медиатор“ и се излъчва по блоградио „Землянка“ – всеки вторник от 15.00 ч.

Има правила, много често обаче те не се спазват на българската медийна сцена, е мнението на Ирина Недева от Българското национално радио. Качествените световни медии имат правила, забраняващи езика на омразата и обиждането на цели групи от хора заради етническия им произход, увреждане или сексуална ориентация. Проблемът е защо част от българските медии не спазват обаче тези правила.

Категорично медиите не трябва да допускат и да застават зад езика на омразата, смята Владимир Йончев, главен редактор на сайта Офнюз. “Проблемът е друг – дали трябва да покажеш някой простак, или трябва да го игнорирашзаради това, че използва език на омразата. Категорично бих забранил на журналиста който работи при мене, да употребява такъв език, но ако е застанал срещу човек, който говори тези неща от трибуна, смятам, че трябва това да се разпространи възможно най-много, за да го видят що за кретен е и той след това да си носи последствията”.

Огнян Исаев обаче смята, че българските граждани все още не са така чувствителни, че да усещат подобни прояви като заплаха за реда и за демокрацията. Според него публиката не е готова да реагира адекватно по такива теми.

Климент Христов споделя мнението на Владо Йончев, че е добре медиите да разпространяват подобни нетолерантни изказвания, за да може всеки само да си направи изводите. Той даде пример с изказване на общински съветник от Варна по адрес на ромите от квартал Аспарухово, което по думите на Христов, е предизвикало възмущение в социалните мрежи, насочено срещу насаждащия етническо противопоставяне.

Предаването бе записано на 15 юли 2014 г.