Асоциацията на европейските журналисти-България е една от неправителствените организации, които се присъединиха към Меморандума за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, подписан между организацията на евреите в България „Шалом“ и фондация GLAS.

Присъединяването бе обявено на официална церемония на 10 март, честван като Ден на спасението на българските евреи.

“76 години след акцията по спасяването на българските евреи отправяме призив за толерантност и единение, с който да кажем НЕ на езика на омразата и дискриминацията по етнически, верски, религиозен, расов, национален или друг признак в българското общество” се казва в поканата за присъединяване към Меморандума, изпратена до АЕЖ-България от “Шалом”.

Присъединяваме се към тези думи и също смятаме, че днес имаме всекидневна отговорност да защитаваме и утвърждаваме тази ценност.

По този повод, АЕЖ-България заявява, че езикът на омразата няма място в съвременното българско общество. Проявите на нетолерантност и омраза към другите, освен че са изключително опасни, са и проява на неуважение към собствената ни история и към делото на героите, спасили българските евреи през едни и от най-мрачните години в човешката история. Години, които ни показват колко бързо враждебната реч може да се превърне във враждебни действия и да доведе до огромна трагедия за цялото човечество.

АЕЖ-България е разтревожена, че езикът на омразата често и безнаказано печели нови територии. Той е завладял много онлайн пространства, форуми, групи в социалните мрежи, среща се и на живо. Езикът на омразата намира почва в организирани мероприятия като т.нар. Луков марш, който се провежда всяка година въпреки недоумението, което буди в европейска България, а както видяхме преди месеци и в опити за проваляне, включително на академични форуми на територията на най-стария български университет.

Последният пример в тази поредица обезпокоителни явления е с журналиста Иво Инджев, който по време на представяне на книга, стана обект на обиди, нападки и заявка за физическа разправа в Добрич. Призивите за насилие срещу журналиста, които са се чули в залата и които се умножиха в социалните мрежи, за пореден път се използват и за антисемитски изказвания. В същото време те са опасни и наказуеми съгласно българското законодателство и будят основателно въпроса дали има организирана група зад тази акция.

Призоваваме властите да се отнасят максимално сериозно спрямо вербалната агресия, насаждането на омраза, призивите за насилие и заплахите към журналисти, учени или към граждани заради изразените от тях възгледи. Неслучайно Наказателният кодекс съдържа раздел “Престъпления против равенството на гражданите” и все още нито един съд не е разпоредил, че тези разпоредби не се прилагат за враждебно слово, изразено offline и онлайн. Обръщаме се и към медиите с призив да не толерират подобни послания нито като част от редакционното си съдържание, нито във форумите си в интернет.