Асоциацията на европейските журналисти-България изразява възмущението си от терористичния акт в редакцията на френското сатирично списание “Шарли Ебдо”.

Дръзкото нападение, отнело живота на невинни хора е посегателство срещу свободата на изразяване и системата на основните европейски ценности. В този смисъл, нападението срещу редакцията на “Шарли Ебдо” е терористичен акт, насочен срещу цялото общество.

 

Френските власти, но и всички ние, като граждани на ЕС, трябва по най-категоричен начин да защитим избора, който сме направили – да изградим плуралистична, мултикултурна общност, в която всеки е свободен да живее според собствените си разбирания и принципи, стига те да не нарушават общоприетите правила и да не водят до разпалването на омраза или отнемане на чужди права и живот.

 

В името на ценностите, които ни обединяват в този наш общ свят разчитаме, че отговорните за това варварско деяние и помагачите им ще бъдат разкрити и наказани строго. Важно е обаче да не им бъде позволено да изпълнят основната си цел – да разделят европейското общество.

 

Убедени сме, че този път Европа ще намери сили, за да се противопостави на всички, които желаят тя да се откаже от пътя, по който върви в последните десетилетия – път на траен мир на континента, станал жертва съвсем неотдавна на най-ужасните и масови кръвопролития в човешката история.