Трябва ли да има “европейско икономическо правителство“ или наднационален избор на евродепутати? A квоти за жени в директорските бордове на компаниите? Трябва ли ЕС да въведе въглероден данък за потреблението на енергия? Тези въпроси ще бъдат поставени на срещата «Дебатите на Европейския парламент», която се организира от Капитал.бг и Европа.Дневник на 10 януари в Софийския университет.

Въпросите бяха избрани от дневния ред на ЕС през изминалата година и сблъскаха мненията на експерти и читатели в интерактивната рубрика на Капитал – Дебати. Европейските дебати на Капитал.бг са част от проекта “Стани евродепутат”, подкрепен от Европейския паралемент*. Повече от 20 противоречиви теми търсеха аргументи “за” и “против”, а сред най-горещите бяха забраната за носене на бурки, доброволни или задължителни ваксинации; зелените субсидии, продукти от клонинги и др.

В края на проекта Капитал.бг и Европа.Дневник ще изнесат част от дискусиите на живо на среща с експертите, взели участие в онлайн дебатите. Те ще представят позицията си и ще отговарят на въпроси от публиката. Избрани са само въпроси, които са стигнали до обсъждане в пленарна зала на Европейския парламент.

Къде:
В Софийски университет “СВ Климент Охридски”, Ректората, Конфрентна зала, Северно крило, 2 етаж.

Кога:
На 10 януари 2012г. от 18.00 до 20.00 ч.

Поканени са:
Всички студенти, преподаватели и експерти с интерес по европейските въпроси и журналистиката;

Участници и теми:

1. Теодор Стойчев, Представителство на Европейския парламент в София.

2. Добрин Станев, магистър по Международна политическа теория в Университета Сейнт Андрюс, Великобритания, участник в дебата “Трябва ли да има “европейско икономическо правителство?”

3. Роза Димова, експерт от Фондация „Център за изследвания и политики за жените“, гост експерт в дебата: “Трябва ли да има квоти за жени в директорските бордове на компаниите?”

4. Щерьо Ножаров от Университетския център по устойчиво развитие при УНСС, гост експерт в дебата “Трябва ли ЕС да въведе въглероден данък за потреблението на енергия?”

5. Аделина Марини, съзадател и главен редактор на euinside.eu, участник в дебата “Трябва ли да има наднационален избор на евродепутати?”

Модератор: Кристина Христова, ръководител на проекта “Стани евродепутат”

Интерес за участие може да заявите на [email protected] !