EUvsD_Invitation_bgАсоциацията на европейските журналисти-България организира серия от събития, посветени на феномена „фалшиви новини” и практиките в Европа и у нас за противодействие на дезинформацията. 

Инициативата, озаглавена „Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект”, ще се проведе между 9 и 11 ноември и включва международна конференция в София на 9 ноември и две обучения за журналисти в София и Пловдив на 10 и 11 ноември.

Сред участниците са Ида Еклунд Линдвал, представител на звеното за борба с дезинформацията на Европейската служба за външна дейност, Жак Пезе, журналист от френския в. Libération и част от екипа на германската разследваща организация Correctiv.org, както и представители на водещи български медии и медийни анализатори.

Темата

Фалшиви новини и пост-истина бяха избрани за думи на 2016 г. – годината, дезинформацията се превърна в глобално политическо явление, за което се смята, че е повлияло на резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС (юни 2016 г.) и президентските избори в САЩ (ноември 2016 г.).

ЕС също попадна в обсега на атаките, карайки мнозина да се питат дали европейският проект ще успее да премине през вълната от антиевропейска пропаганда, насочена към Брюксел и отделни държави членки. Все повече хора се чудят дали митове като този за европейската забрана на кривата краставица биха могли да се превърнат в действителна заплаха за ЕС.

Къде се намира Европа в тази глобална бъркотия? Подхожда ли тя ефективно към борбата срещу дезинформацията и пропагандата и заплаха ли са те за демократичния ред? Какви са възможните решения?

Потърсете отговори на тези въпроси заедно с нас!

Как?

Регистрирайте се за конференцията тук.

Конференция, 9 ноември 2017, Sofia Event Center в „Парадайс център“, бул. „Черни връх“ 100.

Конференцията„Европа срещу дезинформацията: реална заплаха ли е кривата краставица за европейския проект” е насочена към журналисти, медии, специалисти в областта на комуникациите, изследователи и представители на бизнеса, неправителствения сектор и държавни и международни институции.

В рамките на събитието Ида Еклунд Линдвал от Европейската служба за външна дейност (EAAS) ще представи европейската перспектива към борбата с фалшивите новини, а Жак Пезе, журналист от в. Libération и Correctiv.org – първата неправителствена организация за разследваща журналистика в немскоезичния свят – ще анализира опита на Франция и Германия в проверката на факти по време на скорошните ключови парламентарни избори в двете страни.

От българска страна, компанията за медийни анализи Perceptica ще демонстрира пътя на някои популярни фалшиви новини към българските медии. Панел от български журналисти и медийни експерти ще коментира практиките за противодействие на дезинформацията у нас.

Крайният срок за регистрация в конференцията е 16.00 часа на 08 ноември 2017 г.

 

Обученията

Кандидатствайте за обучението в София тук.

Обучение в София

Обучението в София ще се проведе на 10 ноември 2017 г. в JA Startup Hambar, бул. „Цариградско шосе“ 111Б, София Тех Парк. То ще бъде водено от Жак Пезе, журналист от в. Libération и част от екипа на Correctiv.org, който ще представи на участниците най-новите техники и инструменти за проверка на факти и отразяване на фалшиви новини.

Обучението е безплатно и е насочено към журналисти, базирани в София. Местата са ограничени, като участниците ще бъдат избрани според качеството на кандидатурите им. Владеенето на английски език на добро ниво е задължително, тъй като това ще бъде работният език по време на обучението.

Краен срок за кандидатстване: 16:00 ч. на 26 октомври 2017 г.

Кандидатствайте за обучението в Пловдив тук.

Обучение в Пловдив

Обучението в София ще се проведе на 11 ноември 2017 г. в Кафе-бар „Отстреща“, ул. „Бетовен“ 12, Пловдив. То ще бъде водено Жак Пезе, журналист от в. Libération и част от екипа на Correctiv.org, който ще представи на участниците най-новите техники и инструменти за проверка на факти и отразяване на фалшиви новини.

Обучението е насочено към журналисти от регионални медии от цялата страна. Участието е безплатно, а организаторите покриват пътните разходи на участниците. Местата са ограничени, като участниците ще бъдат избрани според качеството на кандидатурите. Владеенето на английски език на добро ниво е задължително, тъй като това ще бъде работният език по време на обучението.

Краен срок за кандидатстване: 16:00 ч. на 26 октомври 2017 г.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са Българско национално радио (БНР), Клуб Z, Дневник.бг