Париж, 6 декември 2019 г., Международна конференция за свободата на печата в Европа, организирана от АЕЖ-Франция в навечерието на годишното общо събрание на международната АЕЖ, настоява за по-сериозна защита на качествената журналистика.

Европа е онази част от света, където положението със свободата на печата се е влошило най-много през последните години. Докато европейските журналисти се радват на сравнително привилегирована ситуация, на фона на много други региони на света, Европа вече не е напълно безопасно място за професията и за свобода на печата. Ерозията на „европейския модел“ е още по-очевидна предвид разрастващата се поляризация, която прави публичния дебат все по-агресивен и контрапродуктивен.

Сред гост-лекторите на конференцията са публични личности, представляващи големи европейски граждански институции, медийни организации и неправителствени организации за свобода на печата, както и журналисти от АЕЖ от 15 национални секции. Избрахме Париж, за да дадем на конференцията възможно най-голямо въздействие. То ще подчертае острите заплахи за свободата на медиите и за жизненоважната роля на медиите в демократичния процес в съвременна Европа. Заключенията и препоръките от конференцията ще бъдат изпратени на съответните органи в ЮНЕСКО, Съвета на Европа и Европейския съюз.

Конференцията отправя Призив към европейските институции и държавите – членки, подписан от всички национални секции на АЕЖ, Репортери без граници, Европейската федерация на журналистите, Медийната организация в Югоизточна Европа.

Организирана от френската секция на АЕЖ, конференцията е под високия патронаж на Съвета на Европа, в партньорство с ЮНЕСКО и се провежда в сградата на световната организация.

Конференцията, отворена за всички делегати от европейските секции на АЕЖ, ще предложи някои от членовете на националните секции възможността за първи път да свидетелстват за ограниченията на свободата, които срещат в техните страни журналисти, политици и представители на НПО. Ще присъстват и ученици от гимназията „Жан-Моне“ в Жувиси сюр Орж. Конференцията е отворена за акредитирани журналисти.

Основните панели на конференцията са четири :

В първия панел „Европа вече не е безопасно място за журналистите“ се поставя въпросът, че никога в най-новата история журналистите в Европа не са били толкова заплашени и изложени на риск, колкото днес. Политически или финансов натиск, дискредитиране, убийства, сплашвания или самоцензура, обществената и институционалната среда за журналистика става все по-враждебна. Каква реакция трябва да имат европейските журналисти? Как могат да намерят своето място обратно в демократичните системи? В панела участват

 

 • Полин АДЕС-Мевел, ръководител бюро за Европа, Репортери без граници

@paulinenoemi

 

 • Матей КАРУАНА ГАЛИЦИЯ, разследващ журналист и син на убит

малтийската журналистка Дафне Гаруана Галиция @mcaruanagalizia

 • Емануел ХОГ, бивш президент на френския национален аудиовизуален

институт (INA) и на Агенция Франс прес, автор на доклад за създаването

на френски орган за саморегулиране @emmannuelhoog

 • Анна РООСВАЛ, Стокхолмски университет, отдел за медии @AnnaRoosvall

Водещ: Нора Амади / Vox Pop Arte, вицепрезидент АЕЖ Франция @norahamadi

“Възможен ли е все още информиран обществен дебат по време на дезинформация?” е темата на втората панелна дискусия. Референдумът за Брекзит и националните и европейските избори са подложени на все по-голям брой политически манипулации. Стигна се до момент, когато да се води свободен и смислен обществен дебат и гражданите да бъдат правилно информирани става все по-трудно. Какви “оръжия” са в услуга на европейските медии?

 • Кристоф DELOIRE: Генерален секретар на „Репортери без граници“ от 2012 г.

Бивш генерален директор на Център за обучение на журналистите. Журналист и

писател. @cdeloire

 • Ирина НЕДЕВА, председател на AEЖ – България и Специален представител на борда на международната АЕЖ по темата за борбата с дезинформацията, автор на доклада за борбата с дезинформацията и фалшивите новини, изготвен в публичната консултация с всички национални секции на АЕЖ, старши редактор и водещ в програма «Хоризонт» на българското обществено радио, БНР.

@Irina_Nedeva

 • Ерик Маурис, бивш журналист. Ръководител на офиса на фондация „Робърт Шуман“ в Брюксел. Robert-schuman.eu/fr/ @ er1cmau
 • Ерик ШЕРЕР, бивш журналист АФП и Ройтерс. Директор иновации и нови медии във FranceTélévision, @EricScherer
 • Руслан ДЕЙНИЧЕНКО, изпълнителен директор на Stop Fake (Украйна). Stop Fake е 

НПО, което се бори срещу фалшиви новини и дезинформация в Украйна. @ deynychenko

Водещ: Джан Паоло Акардо | VoxEurop, вицепрезидент АЕЖ Франция @gpaccardo

 

#JOURNALISTSTOO е третата тема за панелна дискусия по време на конференцията.

Въпреки че, равенството между половете е в по-добро състояние в Европа, отколкото където и да е другаде по света, жените журналистите от целия континент също са жертва на сексуален и морален тормоз.

 • Шаорла Маккабе е част от програмата на ЮНЕСКО за свобода на изразяване и развитие на медиите. Тя е отговорна за проекти, които се занимават със специфичните рискове, пред които са изправени журналистките, онлайн и оффлайн.
 • Линда ПЕЛКОНЕН: Идва от Финландия, където 25 процента от журналистите, посочват, че са били подложени на онлайн тормоз. Радиожурналист в обществения оператор YLE. Самата тя стана жертва на онлайн тормоз след публикуване на статия за изнасилване на тийнейджърка.

@LindaPelkonen

 • Каролин де ХААС: През 2013 г. тя създаде агенция EGAE, специализирана в бизнеса консултации относно равенството между половете. Тя съветва големите медии след онлайн скандал с медийни тормози „Ligue du LOL“. @carolinedehaas
 • Джулия ХААС, сътрудник по проекта, към службата  на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите. Представител на ОССЕ за свободата на медиите наблюдава медиите развитието във всички 57 държави, участващи в ОССЕ, и предоставя ранно предупреждение за нарушава свободата на изразяване и свободата на медиите и насърчава пълното спазване с ангажиментите на ОССЕ за свобода на медиите. @OSCE_RFoM, @ juliahaas13

Модератор: Катрин Андре / VoxEurop, вицепрезидент AEJ Франция. @Andre_Cath

Специален фокус по време на конференцията се поставя върху Обществените аудиовизуални медии, изправени пред нови заплахи. Това е темата на четвъртата панелна дискусия по време на конференцията.

Обществени аудиовизуални медии във времето на популизма и „нелибералните демокрации“ или как да гарантират обществена услуга, която е в най-добрия интерес на всички граждани и не обслужва целта на управляващата партия. Истории, добри практики за възприемане и възможни решения.

 • Мари Лор ОГРИ. Бивша водеща на френската национална телевизия, сега тя е обществен редактор във France Television. Част е от медийна неправителствена организация @MarieLaureAugry
 • Кшищоф БОБИНСКИ. Председател на АЕЖ Полша е много ангажиран с въпросите на пресата свобода в родината си @wiezki
 • Сила Бенкьо, генерален директор на Шведското радио и член на борда на EBU.

@CillaBenko

 • Исая Тсаусиду, председател на АЕЖ Гърция. @ Isaia66

Водещ: Уилям Хорсли / Бивш журналист от Би Би Си, председател на АЕЖ Великобритания @aej_uk