10407485993_8af7e6ed2a_kПо предложение на „Репортери без граници“ членове на Европейския парламент (ЕП) подеха кампания в подкрепа на турски журналисти, които са в затвора.

Наскоро „Репортери без граници“ се обърна към пет от групите в ЕП с молба да изпратят писма до петима турски журналисти в затвора: Назли Илицак и Шахин Алпай, които бяха задържани през юли миналата година, карикатуриста Муса Карт и автора на колонка Кадри Гюрсел, които бяха арестувани в края на октомври, и разследващия журналист Ахмет Шик, който беше задържан в края на декември. Карт, Гюрсел и Шик бяха част от редакцията на опозиционния вестник „Джумхуриет“, който заедно със стотици други медии попадна под тежките удари на турските власти след неуспешния опит за преврат през юли миналата година. В началото на април стана ясно, че задържаните общо 19 журналисти и други служители на вестника могат да получат присъди от по седем и половина до 43 години по обвинения, че подкрепят терористични организации. През май миналата година редакторът на „Джумхуриет“ Кан Дюндар и директорът на бюрото на вестника в Анкара Ердем Гюл бяха осъдени съответно на 5 години и 10 месеца и на 5 години заради разпространение на държавни тайни във връзка с доставки на турски оръжия за ислямистки групировки в Сирия.

Начало на кампанията поставиха от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, които на 5 април написаха писмо до карикатуриста Муса Карт. „Бъди силен, Муса. Турция, твоите съграждани, твоите читатели, всички ние имаме нужда от теб. Без теб, без свободна и независима преса, гражданите вече не са свободни и независими. Вие сте пазителите на демокрацията, още повече във времена на трудности, и сме ви благодарни за това. Бъди силен, Муса! Въпреки че сме на хиляди километри [от теб], въпреки че все още не ни познаваш, ние сме на твоя страна и сме поели ангажимент към свободата, свободната преса и демократична Турция“, пишат от Групата на Зелените в писмото си до Карт, подписано от съпредседателите Ска Келер и Филип Ламбер и френската евродепутатка Ева Жоли.

На 14 април Конфедеративната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица последва примера на Групата на Зелените, като изпрати писмо до разследващия журналист Ахмет Шик.  „Твоето престъпление беше, че продължи работата си при всички обстоятелства […] Искаме да ти кажем, че сме до теб и че не си сам в борбата си. Чрез теб бихме искали да изразим и солидарността си с всички онези, които защитават свободата на пресата и демокрацията в Турция със сериозни последици, понякога и физически, за самите себе си. Така че се дръж, бъди силен и знай, че ще се борим на твоя страна, докато си върнеш свободата“, пишат в писмото си до Шик от Конфедеративната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица, подписано от председателката Габриеле Цимер, френската евродепутатка Мари-Кристин Вержиа и още петима членове на групата, които следят ситуацията в Турция отблизо.

Инициативата на „Репортери без граници“ набира сила по-малко от месец, след като над 70 организации, сред които Асоциацията на европейските журналисти, представиха общо становище относно влошаването на медийната среда в Турция по време на 34-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева. В позицията си организациите призоваха международната общност да изиска от турските власти да премахнат ограниченията върху свободата на словото в рамките на въведеното извънредно положение преди референдума за промени в конституцията, който се проведе на 16 април.

Подробности за прогресивното влошаване на медийната среда в Турция ще намерите в анализа на журналиста и член на АЕЖ-България Тайфур Хюсеинов.