От Георги Михайлов, Йоанна Шопова, Йоанна Елми

През последните няколко месеца една отдавна позната конспирация срещна темата за коронавируса. Теорията за химическите самолетни линии – кемтрейлс – се появява в края на деветдесетте години, когато американските въздушни сили са обвинени, че използват военни самолети, за да обгазяват населението с мистериозни химикали. Привържениците на конспирацията защитават подозренията си с факта, че самолетите оставят след себе си необичайни бели линии. В действителност това са кондензационни следи, образувани от сблъсъка между горещата водна пара от двигателите на самолетите с хладния въздух в по-горните слоеве на атмосферата. 

В българската информационна сфера с теорията за кемтрейлс се свързва името на Еленко Ангелов. Той се самоопределя като писател и психолог, ръководител е на собствени семинари и е участвал в редица телевизионни предавания. Едно от първите видеа с негово участие в интернет пространството е именно интервюто на Ангелов в предаването На кафе по NOVA  от 29 юни 2010 г.  В рамките на сегмента синоптикът от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН Мартин Иванов обяснява причината за белите следи в небето. Еленко представя своите алтернативни доводи, според които Съединените щати се опитват да контролират климата и геоложките процеси на Земята с военните си самолети (в рамките на програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние H.A.A.R.P, друга честа мишена на конспиративни теории). Въпреки че доводите за самолетните следи като световен заговор отдавна са опровергани, теорията намира привърженици и до днес. 

На 15 януари 2020 г. в pan.bg излиза статия, озаглавена „Версия: Опасните кемтрейлс са маркери на климатичното оръжие H.A.A.R.P.“, която е копирана в няколко сайта, включително и в БЛИЦ. В същата медия, но през 2018 г., се качват статиите „В Италия заснеха на ВИДЕО ясно изразени кемтрейлс“ и „Какво се случва в небето над София?! Мрежата гръмна, развиха се страшни теории!”. Още по-рано, през 2016 г., таблоидът пита: „Тровят ли ни самолетите? Конспирацията кемтрейлс шашка света.“, споделена и в pan.bg. Петиция от 2016 г. срещу кемтрейлс събира 161 подписа. И обвързването на ваксините с кондензационните следи не е новост, дори в България. Още през 2016 г. БЛИЦ предупреждава, че населението бива пръскано не само с ваксини, но и с литий от самолетите. Макар за някои „откритата биовойна“ да започва едва с началото на пандемията, от БЛИЦ научаваме, че такава война се води от поне четири години.

 Фалшивите профили 

 

Сред активните поддръжници на теорията, че коронавирусът също се разпръсква и от самолети, е фейсбук профилът Michael Nikanen. В своя публикация от 11 декември, споделен над 300 пъти, той твърди, че: 

1. Няма вирус

  1. За да предизвикат „симптомите на к-вид“ пръскат населението с нано-аерозоли
  2. Вземат незаконно РНК проби с „тестове“
  3. Впоследствие „ваксината“ също ще бъде с РНК (mRNA) и липидни наночастици
  4. РНК е транспортна молекула и може да достави нано-частиците до КОНКРЕТЕН АДРЕСАТ – клетка или орган в човешкото тяло. Затова толкова държат на тези тестове.“  [оригиналният правопис е запазен – бел.авт.]

 

Профилът е създаден през 2012 г., откогато е и първата му публична публикация. В интервал от 8 години до 18 юли т.г. потребителят публикува само 4 пъти. Първия му пост, свързан с пандемията, публикуван на 29 юли, представлява своеобразно пророчество, което предупреждава, че „на 20.09.2020 се предвижда да се затвори почти целия свят“, а хората ще бъдат чипирани и снабдени с ДНК паспорт. В ретроспекция нищо подобно не се случва, дори обратното – България бе системно критикувана за липсата на мерки през есента, а правителството предприе по-сериозни действия едва към края на ноември. В пълен контраст със събитията Michael Nikanen, в чийто профил се твърди, че живее във Финландия, предупреждава, че от 20 септември ще се вземат „задължителни ДНК проби на всички“. От края на юли до момента на написването на този материал профилът публикува единствено дезинформация, свързана с коронавируса, включително еднотипни, нискокачествени графични изображения с неверни твърдения, придружени с по една-две снимки. 

Изображения с идентичен дизайн и съдържание откриваме и в друг активен по темата профил – Alexander Traorel/ Александър Траоре. Той също твърди, че живее в чужбина, но като свое местоположение посочва не Финландия, а Обединеното кралство. Alexander Traorel активно споделя публикации от The Bulgarian Times, свързани с пандемията като измама или световен заговор, целящ да зароби човечеството. Подобно на Michael Nikanen, профилът на Alexander Traorel също е създаден през 2012 г. и също оттогава има няколко публикации, свързани с футбол. В следващите осем години няма публична активност до 14 август тази година, когато Alexander Traorel публикува материал от afera.bg, в който се говори за ДНК тестове. 

Откриваме и трети профил с име Anita Ivanova, споделящ идентично съдържание. За разлика от първите два, нейната профилна снимка изглежда истинска, но при търсене установяваме, че е генерирана от платформа за изображения със свободни права. Акаунтът ѝ е създаден през 2013 г., а като свое местоположение посочва Фрайбург, Германия. Няма публична активност до 23 август тази година, когато публикува съдържание за събиране на ДНК чрез тестове за коронавирус. От лятото насам и трите профила публикуват системно единствено дезинформация относно коронавируса. 

Мистериозното вещество H – 9879 

На 18 ноември 2020 г. Александър Траоре споделя публикация, в която се твърди, че коронавирусът не съществува. Вместо това населението бива пръскано с веществото H9879, което не успяхме да открием в този контекст в чуждестранни сайтове. Под това каталожно име фармацевтичната компания Merck предлага ензим, участващ в енергийния метаболизъм на клетките. 5 грама от него струват над 200 евро, което означава, че потенциалната му употреба в глобален таен план би била скъпо удоволствие. На някои места конспиративните теории говорят за него като за „химичен елемент“, какъвто просто не съществува. 

В една от първите публикации на Александър Траоре, в която се споменава въпросното наименование, виждаме снимка на сигнал до главния прокурор. Сигналът е подаден от лице на име Венцислав Атанасов Ангелов, от чието заличено ЕГН е видима единствено цифрата 6, а като адрес за кореспонденция е посочена ул. „Петко Каравелов“ 8. Търсене на имената и адреса води до  „Народна партия истината и само истината“, свързана с Венцислав Ангелов – Чикагото. Името на Ангелов се свързва с участието и приготовлението на международен канал за наркотрафик – обвинение, по което е признат за виновен, след като се укрива в продължение на няколко години. 

Първото споменаване на въпросното вещество H9879 изглежда е именно в профила на Венцислав Ангелов – Чикагото, който прави своите „разкрития“ в публикация във Фейсбук, без да посочва източници на информацията си. Ангелов се обръща към последователите си за финансова помощ и предоставя номер на банкова сметка, тъй като твърди, че се нуждае от средства за отпечатването на листовки, с които да предупреждава българите в контекста на твърденията си. След публикациите на Чикагото от 14, 15 и 16 ноември 2020 г., на 17 ноември профилът Michael Nikanen също споделя съдържание, свързано с мистериозната субстанция H9879. От средата на ноември насам почти ежедневно има нови публикации, често с еднакво съдържание, които споменават H9879, пръскането със самолети, и коронавируса заедно. На 23 ноември The Bulgarian Times за пръв път отпечатва новина, свързана със субстанцията H9879, и тази новина – също както твърденията на Венцислав Ангелов – се разпространява експоненциално из социалната мрежа. 

От средата на ноември насам съединението H9879, за което се твърди, че е разпръсквано от самолетите и така причинява коронавирус, присъства и в трите профила, описани по-горе, в идентични публикации с подобно визуално и текстово съдържание. Между 11 и 14 декември, например, и тримата публикуват еднаква снимка с текст „Мистерията е разкрита! Няма вирус! Пръскат с нано аерозоли!“, която към момента на писането на текста е споделена общо над 500 пъти, включително в групи като Обединени за справяне с манипулацията Соvid 19, Аз подкрепям доцент Мангъров и антисистемни групи срещу правителството като Цяла България срещу Бойко Борисов и ГЕРБ. Голяма част от споделянията нямат висока степен на взаимодействие, тоест насищат пространството с информационен „боклук“ и бял шум, спомагайки за цялостното объркване съвместно с друго подобно съдържание. 

Друг такъв пример е скрийншот, използван и в статията на Bulgarian Times, описана по-горе, който споменава коронавируса и аерозолите, както и мистериозното вещество H9879/H-9879. И трите профила качват изображението между 22 и 28 ноември, като към момента то е споделено над 100 пъти, отново в групи със сходна тематика, сред които фигурират Измамата Ковид-19, ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРИЯ. (МУТРИ ВЪН), Патриотична група и НАРОДЕН СБОР ЗА БЪЛГАРИЯ

Рециклирана дезинформация 

Има ли данни теорията да почва извън страната? Материал в „ОффНюз“ от пролетта споменава кемтрейлс като причинител на пандемията сред митовете около здравната криза, обобщавайки заключения на Европейската служба за външна дейност. Британският „Гардиън“ съобщава за конспирация в Мексико, която свързва кемтрейлс и коронавируса още през месец май. Тази теория обаче не се радва на такъв успех в чуждестранните среди, с какъвто може да се похвали възраждането на теорията за чипирането и сливането ѝ с пандемията. В България смесването на кемтрейлс и коронавирус се популяризира през последния месец, без еквивалент в англосферата или Европа. Макар да има няколко публикации на английски език, в които присъства веществото, те са дело на профили, които публикуват и на български език.

С оглед на това сценариите могат да бъдат два – или има закъснение в конспиративната „мода“ и е трябвало да научим за кемтрейлс и пандемията още пролетта, или за пръв път сме новатори, прибавили свой злокобен план към световното конспиративно богатство. Остава да разберем.

*Този материал е създаден в рамките на хакатона за проверка на фактите “Здраве на прицел”.

Снимка: Pexels