Асоциацията на европейските журналисти-България кани журналисти и студенти по журналистика на обучение попрактически умения за достъп до информация. Семинарът ще се проведе от адвокат Александър Кашъмов от Фондация “Програма достъп до информация” и с любезното съдействие на Представителството на Европейската комисия в България. Лекцията ще бъде базирана на интересни казуси от практиката.

В обучението ще бъдат включени и практични насоки за работа с бази данни при журналистически разследвания на разнообразни теми.

Ползването на базите данни като източник на интересни сюжети за журналистически материали е една от най-новите тенденции в световните медии. Големи международни организации вече адаптираха онлайн базите си, така че да бъдат удобен инструмент за разследванията на журналисти и неправителствени организации. Особено интересни възможности предлага сайтът на европейската статистическа служба “Евростат”, където журналистите сами могат да създават графики и карти за илюстрация на статиите си, свързани с демографски, икономически и други въпроси на европейско ниво. Обучението за това как се използват инструментите на Евростат ще бъде направено от Кристина Христова, ръководител на медиата Европа.Дневник.

Практични насоки за работа с базите данни за законодателството на ЕС и информацията за юридическите лица, упражняващи стопанска дейност, ще даде Бойчо Георгиев, директор Правно-информационни системи, към издателство Сиела.

Семинарът ще се проведе в Инфо центъра на Представителството на Европейската комисия (ул. “Московска” № 9, София) на 4-ти май от 15.30 ч. до 17.30 ч. Участието в семинара е безплатно, но тъй като местата са ограничени, става с предвраително записване.

За участие в семинара, моля изпратете кратка мотивация за вашата кандидатура на:

[email protected] или на Кристина Христова: [email protected]

Програма на семинара

1. Основни принципи за работа, свързана с достъп до обществена информация. Интересни случаи от практиката.

Лектор: адвокат Александър Кашъмов, Фондация “Програма достъп до информация”.

2. Работа с базата данни на европейската статистическа служба Евростат – инструменти за създаване и ползване на карти и графики на сайта на Евростат.

Лектор: Кристина Христова, Ръководител Европа.Дневник, http://evropa.dnevnik.bg .

2. Работа с бази данни с правна информация: инструментите на Сиела за европейското законодателство; информацията за лицата, осъществяващи стопанска дейност и българското законодателство на английски език.

Лектор: Бойчо Георгиев, директор Правно-информационни системи, Сиела