В рубрика „ Добри практики“ публикуваме журналистически материали, които според членовете на АЕЖ-България са пример за качествена журналистика. В рубриката досега сме включили примерите от класацията, която АЕЖ-България води до края на 2013 г. на месечна база. Ако искате да номинирате материал за рубриката, моля изпратете обосновка в минимум три изречения на [email protected]. Настоящият материал е от класацията за „Гражданска журналистика“ за месеците ноември и декември 2012 г.

Текстът на Марта Радева, учител по български език и литература, изпратен като читателско писмо до редакцията на dnevnik.bg, получи широкото одобрение на читателите и потребителите на социалните мрежи. Позицията на Марта Радева, взимайки повод от случая с уволнената учителка по немски език Илияна Иванова, насочва общественото внимание в посока на тежките проблеми на българското училище.  Текстът поставя акцент и върху неадекватното и недопустимо отношение на медиите към човек в уязвима позиция.

„Долу ръцете от учителката“, Марта Радева

„Съд и уволнение за пияната учителка“ – така още на следващия ден медиите зауспокояваха потресеното общество.

А защо ли колегите й от цялата страна, вместо да се засрамят от петното, лепнато върху светлия образ на българския учител, коментират случая с видимо състрадание и симпатия? Може би понеже същото това общество си затваря очите пред непоносимите условия, при които те се опитват да възпитават децата му.

Вярно е, че възпитателите сами са си избрали професията, че с нея си „вадят хляба“. Но един мъдър човек беше писал, че ако ти се дават средства само колкото да поддържаш живота си, със сигурност ще оскотееш.

На фона на доброволно връщаните от висши администратори коледни добавки в размер на 2600 лева (съответстващи на месечната им заплата) учителските 500 лева изглеждат наистина като подхвърлен залък хляб. Но основният проблем не е в заплащането. Пази, Боже, ние, съвестните и отговорни граждани на това общество, да не знаем колко по-зле има от нас; или пък да искаме да притесним горкото правителство (доколкото си спомням, докато беше в опозиция, сегашният премиер май че подкрепяше голямата стачка на учителите).

Големият проблем е другаде: в остарялата и непригодна система, при която учителят е притиснат между дребнавите и заядливи изисквания на образователната администрация; несъобразените с психиката на децата учебни програми и неспокойната възраст на възпитаниците си. Докато са малки (а и по-големите), те искат да играят. И какво им предлагаме ние? Правоъгълни панелни сгради с бетонирани дворове, където след няколко години искаме да сврем дори 4-годишните бебета! Когато пък навлязат в пубертета, децата трудно се справят с енергиите, бушуващи в собствените им тела и души. И у много от тях това „избива“ в агресивно и предизвикателно поведение към връстниците, родителите, учителите.

Пълният текст на Марта Радева можете да прочетете тук