Радиото трябваше да изчезне преди повече от половин век с появата на цветна телевизия. Но с приблизително 2 милиона подкаста  по целия свят, повече от една трета, от които в момента са активни, изглежда, че аудио форматът преживява възраждане, привличайки както млади, така и стари слушатели. И така и идва въпросът как да направите добър подкаст? И дали вашата редакция може да си осигури приходи от него? Това бяха основните теми за дискусия по време на панела „Как подкастите трансформираха журналистиката: Историята на българската крипто кралица и подкаст програмите като източник на приходи“ на конференцията „Новите хоризонти в журналистиката“, World Press Institute в София, България, на 24-25 септември. Събитието бе подкрепено  от Фондация Америка за България в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България.

Очевидно от името си, панелът до голяма степен се въртеше около историята на хитовия подкаст на BBC „The Missing Cryptoqueen“, който е слушан над 5 милиона пъти само в платформата BBC Sounds. Началото на тази успешна аудио история е в България през 2015 г., когато финансовият журналистот седмичника “Капитал” Николай Стоянов забелязва няколко подозрителни покупки на емблематични недвижими имоти. „За първи път се заинтересувах от историята заради самата жена Ружа Игнатова. Тя се появи от нищото, никой не знаеше коя е и изведнъж закупи огромна забележителна сграда в София, като плати 4,2 милиона евро в брой.  След това закупи и още една историческа сграда в центъра на стойност 5 евро. И ние се запитахме – откъде тя има пари да купува такива неща? ” Опитът му с отразяването на други финансови схеми му помага да разпознае, че и в този случаи има нещо нередно. Става въпрос за OneCoin – „криптовалутата“, измислена от Игнатова. Така Николай Стоянов започва да следи нейната дейност и да публикува материали, като разкрива проблемите с финансовата схема един по един.

Онова, което липсва в близо 20-те отделни истории за бизнеса на Игнатова, публикувани от седмичника „Капитал“, е именно личната история зад дейността на компанията, основана от Ружа Игнатова. с Това се захваща Джейми Бартлет, писател и журналист в BBC, който специализира в отразяването на финанси и технологии. През 2019 г. той осъзнава, че историята на Ружа Игнатова е идеална възможност, за да разкаже по разбираем и увлекателен начин за криптовалитите, тема която по принцип е прекалено нишова за масовата публика. „В момента, в който отидох в редакцията на BBC и казах, че имам история за криптовалутата, но в действителност става дума за схема, управлявана от изчезнала жена, те веднага я одобриха. Така че, чрез историята за търсенето на тази жена, ние разказахме как са работят криптовалутите и какви са възможните финансови злоупотреби с тях. “, каза Бартлет пред публиката във включване от Лондон. 

Нелесна задача за Батлет е да убеди BBC, че има смисъл от подкаст с неизвестен край, който представя сложни подтеми като например блокчейн технологията, но успехът на епизодите доказват, че усилията са си заслужавали. „Форматът [подкаст] дава толкова много възможности да превърнете проблемите във предимства. Обикновено никой няма да публикува 7-8 часов запис, може би единствено The New Yorker биха пуснали толкова обширна история. Но аудио формата ни позволи  да влезем в много интересни сюжети, да използваме безплатно достъпните исторически записи от YouTube безплатно и да направим разказа ни толкова по-завладяващ. ”, каза още той. 

„The Missing Cryptoqueen“ показа, че подкастите наистина могат да привлекат международна публика и голямо внимание, но дали могат да увеличат и приходите на дадена редакция? Според южноафриканския журналист и медиен консултант Камила Бат мисията е трудна, но не и невъзможна. „Финансирането на разследващ подкаст е изключително трудно. Но има и други новини, които могат да бъдат брандирани или спонсорирани от външни корпоративни организации. Водещите подкасти могат да стимулират абонаменти за цялата платформа “, коментира тя. И няма причина да не пробвате, добави Бат. “Никога не е било по-лесно или по-евтино да се правят подкасти отколкото е в момента. Няма ясни правила, регулиращи жанра, което го превръща в „Дивия запад на новинарските медии“. Никоя друга платформа, различна от аудиото и по-конкретно подкастите, не дава възможност да привлечете хората зад кулисите на репортажите. Като слушатели сте призовани да създавате заедно с авторите образи в главата си и тази връзка ви помага да изградите доверие с репортера “, завърши тя.