Дойче веле: В България медиите и властта се гушкат не само по седалките на самолети

121
АЕЖ-България

Българските политици обичат да използват държавните самолети като инструмент за подкупване на журналистите. Определени медии често пъти получават по-бърза или по-задълбочена информация от властта, само защото по негласна уговорка ще представят тази власт в добра светлина. Това се казва в статия на журналистката Антоанета Ненкова от Дойче Веле.

Това ”придворно” осведомяване срещу ексклузивни и изпреварващи факти всъщност представлява трудно докaзуема сделка, при която журналистическите етични стандарти и критерии за публикуване на информация отиват на заден план за сметка на текстове от взаимен интерес за двете страни, пише още авторката.

В улегнали демокрации като Великобритания, САЩ и Германия редакциите обикновено заплащат цената на полета на журналиста, който е изпратен да отразява високопоставена визита – а това автоматично решава проблема.

В по-бедните страни обаче да летиш с президентския самолет е не само въпрос на чест и на лукс. За самите редакции то си е жива икономия на пари, които все не достигат. Изследването „Корупция в печатните медии”, финансирано от германската фондация „Фридрих Науман”, също констатира, че по този начин политиците „си купуват” благоразположението на медиите.

Пълният текст на статията на сайта на Дойче веле: Прегръдката, която проваля България