IMG_3041„ЕС и тероризма. Ще променят ли терористичните заплахи пътят на европейската интеграция?“ На този въпрос ще се опитат да дадат отговор трима изявени български експерти в областта на европейската интеграция и сигурността по време на дискусия в „Дома на Европа“ (ул. „Раковски“ № 124, София). Събитието е планирано за 17 февруари 2016 г. от 11.00 до 13.00, а негов организатор е издателската група Икономедиа. Дискусията е насочена към журналисти в ресор сигурност и/или европейски въпроси, както и към студенти, експерти и академичната общност.

Своите мнения с участниците в дискусията ще обсъдят: Владимир Шопов – съветник на министъра на външните работи, преподавател по политически науки в НБУ и гост-лектор в различни европейски университети,  Йордан Божилов – председател на Софийски форум за сигурност и експерт по въпросите на сигурността и отбраната към Българската академия на науките, Марин Лесенски – Програмен директор на Програма „Европейски политики и гражданско участие“.

Темите, които те ще засегнат, включват: разликите между сегашната криза и терористичната вълна отпреди 10 години, какъв е характерът на сегашната криза, как изглежда политическата карта на реакциите спрямо нея и как изглежда възникващата система за невоенна сигурност. Както и дали новите рискове за сигурността за катализатор за обединението на Европа или ще тласкат съюза към разединение. Какви са шансовете за приемането на нови мерки в анти-терористичната политика на ЕС? Кои са свързаните с тях други необходими мерки и политики? Очаквани позитивни ефекти и възможни негативни последствия за ЕС и неговите граждани.

Входът е свободен, но се изисква предварителна регистрация поради ограничения брой места. Повече информация ще намерите тук.