Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн дискусия на тема „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти. Събитието ще се проведе на 8 декември 2021 г., сряда, от 10.00 до 12.00 ч. в платформата Zoom и ще бъде предаванo пряко във Facebook.

Целта на дискусията ще бъде да се обсъдят различни аспекти на стратегическите дела против публичното участие (т.нар. SLAPP) и мерките, които се предвиждат на европейско ниво в защита на представители на медиите и гражданското общество, следващите стъпки и предизвикателствата при бъдещето им прилагане, както в Европа, така и в България.

Събитието ще протече в две части. В първия панел представителите на различни европейски организации ще разговарят за необходимостта от законодателство в тази сфера, очакваните мерки в защита на свободата на журналисти и медии в ЕС и начина, по който ще бъдат прилагани. В разговора ще се включат Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент (Германия, С§Д) и докладчик на Комисията по правни въпроси по темата на събитието; Луиз Кварч, съветник по правни въпроси и политики, ГД „Правосъдие и потребители“, Европейска комисия; Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на „Репортери без граници“ и Джесика Ни Мхайнин, ръководител „Политики и кампании“, Индекс на цензурата.

Във втората част ще бъдат разгледани националните аспекти на проблема със SLAPP делата – каква е българската правна рамка, доколко са защитени журналистите и активистите в страната, къде са подводните камъни при бъдещото транспониране на това законодателство, като ще бъдат дадени и конкретни примери за подобен тип дела. В дискусията ще вземат участие Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация“; Симона Велева, експерт по конституционно и медийно право; Росен Босев, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Регина Стоилова, адвокат.

Модератор на събитието ще бъде журналистката Мария Черешева.

Дискусията ще се проведе в платформата Zoom. Работните езици ще са български и английски с двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Събитието ще бъде излъчвано на живо само на български език на Facebook страницата на Бюрото на ЕП в България. Осигурен е и жестов превод.

Можете да се регистрирате се за участие до 7 декември тук: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08122021

Можете да изпращате въпросите си към участниците предварително в slido с хаштаг #SLAPP. По време на уебинара въпроси ще могат да бъдат задавани през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Facebook.