sakharov prizeИнформационното бюро на Европейския парламент,  в България организира дискусия, посветена на предизвикателствата пред правата на човека в Русия, по случай тазгодишното връчване на наградата „Сахаров“, което ще се състои на 14 декември в Страсбург. Дискусията ще се проведе на 9 декември с начало 09.30 в Дома на Европа в София, като специален гост ще бъде Кирил Коротеев от руската правозащитна организация „Мемориал“, носител на наградата за 2009 г. Асоциацията на европейските журналисти-България и Центърът за култура и дебат „Червената къща” са партньори на събитието.

За участие е необходима предварителна регистрация на [email protected]. Събитието ще може да бъде проследено на живо на www.europarl.bg.

Кирил Коротеев и „Мемориал“

Гостът на събитието на 9 декември в София Кирил Коротеев представлява руската правозащитна организация „Мемориал“, която се занимава основно с разкриване на престъпленията и политическите репресии по време на Съветския съюз, както и на борбата срещу съвременните нарушения на правата на човека в бившите съветски републики. Един от основателите на организацията е Андрей Сахаров, чието име носи и наградата за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Откакто е удостоена с награда „Сахаров“ през 2009 г., организацията продължава борбата си за свобода на словото и човешките права. През 2012 г. в Русия е приет закон за неправителствените организации, според който НПО, занимаващи се с дейност, която по своя характер може да се счита за политическа, и получаващи субсидиране от чужбина, трябва да бъдат вписани в специален регистър като чужди агенти. Законът дава възможност също така за блокиране на банкови сметки на чужди НПО, определени като „нежелани“ в Русия, а руските организации, получаващи пари от тях, трябва да отчитат дейността си.

През септември 2014 г. „Мемориал“ влиза в списъка с организации, които са определени като „чужди агенти“, а руското Министерство на правосъдието започва дело срещу организацията, твърдейки, че уставът и структурата ѝ нарушават националното законодателство. През пролетта на 2014 г. московският клон на „Мемориал“ оспорва класификацията си като „чужд агент“ и губи делото (в момента „Мемориал“ обжалва решението пред Съда за правата на човека в Страсбург); през януари 2015 г. Върховният съд отхвърля иска на Министерството на правосъдието за закриване на организацията.

Кирил Коротеев е директор на правния отдел на Центъра за човешки права „Мемориал“. Той работи изключително по съдебни дела, завеждани пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), като е работил в различни държави от бившия СССР, а също така е бил и преподавател по публично право.

Лауреатите на наградата за 2016 г.

Тазгодишните лауреати на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта са Надя Мурад и Ламия Башар. Двете млади жени са от езидското малцинство в Ирак и успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да намерят убежище в Европа. Те се превръщат в говорителки за жените, станали жертви на кампанията на терористите за сексуално насилие, както и застъпнички за правата на езидската общност в Ирак – религиозно малцинство, подложено на геноцид от ИДИЛ. Повече за тях можете да прочете тук.

Другите финалисти за наградата за 2016 г. са турският журналист Джан Дюндар и татарският активист от Крим Мустафа Джемилев. Джан Дюндар е бившият главен редактор на турския ежедневник Cumhuriyet, който е бил задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джан Дюндар е бил осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни – присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция.

Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.

Наградата „Сахаров“ на ЕП

Зачитането на правата на човека е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко нарушение на тези права, било то в рамките на ЕС или извън него, се отразява на демократичните принципи, на които почива нашето общество. Учредената през 1988 г. награда „Сахаров“ на Европейския парламент се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

*Тазгодишните лауреати на наградата Сахаров. Илюстрация: Ali Ferzat ©Ali Ferzat 2016