Какво е усещането за свобода сред българските журналисти? Как влияят върху работата им мащабни теми като пандемията, войната в Украйна и дезинформацията? Колко сериозна е заплахата от съдебните дела срещу журналисти и медии, т. нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP)? 

По тези въпроси на 13 май (петък) от 13:30 ч. ще разговаряме с Ралица Ковачева, главен редактор на платформата за проверка на факти Factcheck.bg, и Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool. Модератор на дискусията е Илия Вълков, журналист, преподавател в УНСС и част от екипа на АЕЖ-България.

Поводът за срещатата е началото на шестото национално проучване върху свободата на изразяване в страната, което АЕЖ-България провежда на всеки две години. Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. В последното проучване през 2020 г. се включиха 204 журналисти и медийни експерти от България. Тогава бе отчетена притеснителна тенденция държавни институции да отказват да предоставят информация, да демонстрират различно, пренебрежително или арогантно отношение към критични медии. Над 80% от анкетираните преди две години журналисти заявиха, че са били обект на подобно отношение „често“ или „понякога“.

Анкетата има за цел да представи актуална снимка на медийната среда в страната, насочена е към професионалните журналисти ще бъде отворена за попълване до 5 юни 2022 г. Към анкетата.

Събитието е безплатно, но се изисква предварителна онлайн регистрацияЩе получите имейл с потвърждение и линк към онлайн събитието в Zoom. 

Събитието и проучването се реализират с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Цялата отговорност за съдържанието на анкетата, обработването и представянето на резултатите е на АЕЖ-България и по никакъв начин не може да се приема, че отразява гледната точка на финансиращата организация.