indexBuzzFeed News е идентифицирал две отделни мрежи, които съвместно притежават най-малко 30 идентични сайта, които приканват потребителите да създават фалшиви новини и да ги споделят в социалните мрежи, пишат в материал по темата Крейг Силвърман и Сара Спеъри.

През последните 12 месеца тези сайтове са публикували над 3000 статии с фалшиви новини на шест езика. Те са постигнали и сериозно присъствие във Facebook, като за същия период са отчели общо 13 милиона споделяния, реакции и коментари.

Според някои от най-популярните статии на английски език през изминалата година мениджър на ресторант е бил арестуван заради овалване на пилешко месо в кокаиново брашно с цел повече поръчки, собственикът на индийски ресторант в Лондон е бил арестуван, тъй като в ресторанта се предлагало човешко месо, Бионсе е родила момчета близнаци, от ФБР са обявили, че са открили доказателства за контакти между президентската кампания на Доналд Тръмп и Русия, а бившият американски президент Барак Обама е приел закон, който задължава бабите и дядовците да се грижат за внуците си всяка събота и неделя.

Целта на повечето собственици на подобни сайтове е лична печалба. Говорител на Facebook е заявил пред BuzzFeed News, че компанията ще продължи да разработва програми и да усъвършенства продуктите си, така че да затрудни максимално създателите на фалшиви новини.