Асоциация на европейските журналисти – България /АЕЖ/ изразява загриженост във връзка с отказа на българското посолство в Скопие да допусне македонската телевизия Слънце да заснеме репортаж на българска територия.

Сдружението на журналистите в Македония се обърна към АЕЖ-България с молба за съдействие, след като Посолството на Р. България в Македония е отхвърлило без обяснения молбата на македонската телевизия Слънце, неин екип да пристигне в България, за да заснеме събитие, организирано от ОМО Илинден-Пирин, което ще се състои на 17 април 2011 край град Мелник.

АЕЖ-България отправи запитване до говорителя на Министерството на външните работи. След няколко дни мълчание от кабинета на г-жа Весела Чернева, ни препратиха към посланика на България в Скопие г-н Раковски Лашев. Смятаме обаче, че въпросите, които поставя този случай, заслужават да бъдат обект на по-широка обществена дискусия, затова ги задаваме публично.

Най-важният въпрос е има ли правно основание за отказването на достъп на македонската медия, тъй като такова не е посочено от българското посолство. Забраната за достъп би била допустима само ако е предвидена от законодателството на Република България. В противен случай, тя е произволна и незаконна.

Като журналисти, за нас е важно да знаем дали е нормална практика българските посолства по света да отказват достъп до България на чужди медии, или случаят е специален? Например, би ли отказало българското посолство в Лондон достъп на екип на Би Би Си, ако знае, че медията се готви да заснеме филм подобен на този за Могилино, който ще представи страната в неблагоприятна светлина?

България традиционно заема последните места в ЕС по отношение на свободата на словото в годишните доклади на международни организации като Репортери без граници. Дали ограничаването на достъпа на чужда медия способства за подобряването на положението със свободата на словото?

Като припомня думите на Волтер „Не съм съгласен с убежденията ви, но съм готов да умра за правото ви да ги изразявате”, АЕЖ-България призовава българските институции да не ограничават, а напротив, да оказват съдействие на всички журналистите, без значение от тяхната националност или от медията, към която принадлежат. Същият призив отправяме и към институциите на Р. Македония.

Убедени сме, че единственият път за развитието на европейски добросъседски отношения е и двете страни да се ангажират с максимална прозрачност и спазване на принципите, заложени в националните им, както и в европейското законодателство.