През 2021 г. главният редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса бяха удостоени с Нобелова награда за мир „за усилията си да запазят свободата на мисълта като задължително условие за демокрация и траен мир“.

Муратов получи и златен Нобелов медал. Малко след началото на войната в Украйна той реши да го продаде на търг, за да помогне на украинските деца бежанци.

По оценки на ООН, след 24 февруари 2022 г., когато руските войски нахлуха в Украйна, около 16 млн. украинци, включително 5 млн. деца, са напуснали домовете си. Близки на Дмитрий Муратов казват: „Не се побираше в главата му, че две трети от украинските деца са станали бежанци“. На 22 март той решава да продаде „най-скъпото и значимо нещо, което има, за да помогне на жертвите на войната“ – Нобеловия медал. Нобеловият комитет единодушно подкрепи решението на Муратов.

Нобелова награда за двама журналисти – наистина ли ни помага? Да.

„За света вече няма чужди бежанци“, заяви по-рано главният редактор на „Новая газета“.

Търгът бе открит на уебсайта на американската аукционна къща Heritage Auctions на 1 юни, Международния ден на детето, и приключи на 20 юни, Световния ден на бежанците. Всички приходи – рекордните 103,5 млн. долара – ще отидат в подкрепа на хуманитарната мисия на УНИЦЕФ за подпомагане на украински деца бежанци и техните семейства където и да се намират – в ЕС, Украйна, Русия.

— Днес е Денят на бежанците и това не е празник. Речта ми няма да бъде празнична. 16 милиона бежанци от Украйна. 16 милиона! 90 процента от бежанците са жени и деца. Две трети от всички деца в Украйна са принудени да напуснат домовете си. Питайте ме: кога се е случвало такова нещо? Ще ви отговоря: такова нещо не се е случвало никога. Над 5 милиона и 200 хиляди деца се нуждаят от спешна помощ. На тези хора убиха миналото. Сега се опитват да разбият бъдещето им — казва Муратов пред гостите в Ню Йорк, преди да започне финалната част от аукциона.

В залата цари тишина, прекъсвана само от светкавици на фотоапарати.

— Как да помогнем на мирните хора да продължат живота си? Ние в „Новая“ решихме да предадем в ръцете на Heritage своя златен медал. Heritage не взема нито една стотинка за себе си. Това също е знак за голяма солидарност. Радвам се, че тук е УНИЦЕФ. Аз им вярвам. Нашият вестник им вярва. Светът им вярва.

— Едно дете, бежанец от град Мариупол, отправило молитва. Казаха ми, че тя е била: „Господи, помогни ми да заредя телефона, за да се обадя на мама“…

Няколко души от публиката започват да се смеят.

— Моля всички в залата да помислят за секунда, че това е вашето дете. На нашия аукцион няма чук, но ако имаше, щях да взема този чук в ръцете си, за да забия пирон в ковчега на войната!

„Новая газета. Европа“

След приключването на търга Муратов разговаря с представители на медиите от цял свят.

— Може ли вашата постъпка да спре войната, този ужас, който се случва в Украйна? — питат журналистите.

— Аз не съм Макрон, не съм Шолц, не съм Байдън. Ние сме граждани, а не политици. Какво могат да направят гражданите? Гражданите могат да поемат върху себе си това, което не може да направи държавата. Те могат да издават свободни медии и да помагат на жертвите на войната.