Европейският журналистически център (EJC) заедно с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” откриват програма за грантове, която ще подкрепя журналисти, отразяващи теми свързани с глобалното развитие и Целите на хилядолетието за развитие (Millennium Development Goals) на Обединените нации.

EJC ще селектира иновативни журналистически проекти, които могат да окажат голямо влияние върху публиката. Минималният размер на финансиране е 8 хил евро, като средната стойност на един проект се очаква да бъде 20 хил евро. През 2013 г. ще бъдат разпределени между 25 и 30 гранта.

Допустими са журналисти или медии, чиято публика е в една от осемте европейски държави, които нетно допринасят най-много за подпомагането на развиващия се свят. Това са именно Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Кандидати, които не са базирани в тези страни, могат да участват единствено в сътрудничество с партньори от изброените държави.

Крайният срок за представяне на идеен проект е 26 март 2013, а първите грантове ще бъдат обявени през май. Планирани са още две покани за кандидатстване ще  през втората половина на 2013. Повече информация ще намерите тук.