АЕЖ и други големи европейски организации призовават словашките власти незабавно да признаят отговорността на държавата за това, че не е било предотвартено убийството на Ян Куцяк.

Днес се навършва една година, откакто журналистът Куцяк и неговата годеница Мартина Куснирова бяха убити в Словакия. Куцяк разследваше трансграничната корупция и връзките между влиятелни хора и различни мафиотски мрежи.

От февруари 2018 г. ние внимателно наблюдаваме свободата на медиите в Словакия. Приветстваме арестите на заподозрени, които сега са обвинени във връзка с убийството на Куцяк и Куснирова.

Въпреки това, няколко месеца преди да бъде убит, Куцяк съобщава на полицията за заплахи срещу себе си. Той публикува пост във Фейсбук на 20 октомври 2017 г., описвайки липсата на полицейски действия, след като официално е съобщил за заплаха от страна на бизнесмена Мариан Кочнер. „Изминаха 44 дни, откакто подадох сигнал … и случаят дори не е възложен на конкретен полицай“, пише в неговия пост.

Когато журналистите съобщават за заплахи срещу себе си, държавата е длъжна да защитава живота им съгласно чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека. Ние сме загрижени, че до ден днешен не е имало адекватно разследване на възможни нарушения на държавата по отношение на това нейно задължение.

Нуждаем се от отговори на следните въпроси: (i) дали Словакия е знаела или е трябвало да знае за настояща и непосредствена заплаха за живота на Куцяк; (ii) какви стъпки, ако има такива, са предприети, за да защитят Куцяк от тази заплаха; (iii) и какво ще бъде направено за защита на словашките журналисти в бъдеще.

Убийството на Куцяк и Куснирова шокира европейската общественост и имаше смразяващ ефект върху други журналисти. Условията на натиск, заплахи, политическа намеса и безнаказаност принуждават разследващите журналисти да се страхуват за живота си, докато вършат задълженията си да разкриват корупцията и други заплахи за демокрацията. Ролята на независимата журналистика и на свободните медии не бива да се поставя под въпрос. Антимедийната реторика от страна на официални лица е неприемлива, още повече след убийството на Ян Куцяк.

В допълнение, през януари 2019 г. словашката управляваща партия предложи законопроект, който да измени Закона за печата, за да въведе отново “право на отговор”. Ако бъде приета, тази разпоредба би допринесла за все по-враждебна среда за свободната преса, като предоставя на политиците, които са предмет на критични новини, средствата за цензуриране на нежеланата критика. Призоваваме парламента на Словакия да отхвърли този законопроект. Нещо повече, правителството на Словашката република не трябва да подкопава доверието в публичните институции, включително сега в новия състав на Конституционния съд. Негово задължение да поддържа върховенството на закона.

Призоваваме словашките власти внимателно да разгледат резолюцията, одобрена от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент на 19 февруари 2019 г., която включва искане към правителството на Словакия да гарантира безопасността на журналистите.

Наложително е всички съответни държавни органи да предприемат ефективни и последователни действия за противодействие на липсата на безопасност за журналистите в Европа. Ние търсим правосъдие за убийството на Ян Куцяк. Ще продължим да оказваме натиск, докато извършителите бъдат намерени и надлежно осъдени според европейските стандарти.

Подписано от:

Европейски център за свобода на медиите и печата

Член 19

Асоциация на европейските журналисти

Европейска федерация на журналистите

Индекс на цензурата

Осерваторио Балкани Каукасо Трансевропа

Кислород за информация

Пен Интернешънъл

Репортери без граници

Организация на медиите от Югоизточна Европа (SEEMO)