На 23 октомври във вестник „Монитор“ е поместено интервю с германския посланик Матиас Хьопфнер. В него обаче отсъства еднозначна критика на г-н Хьопфнер към проблематичните структури в българския медиен пейзаж, включително концентрацията и непрозрачността на медийната собственост, скритата реклама, автоцензурата и т.н, отправена в рамките на разговора с кореспондента на изданието.

Това става ясно от открито писмо на посланика до отговорните редактори на в. Монитор Тодор Варчев и Петя Бахарова, публикувано на интернет страницата на германското посолство у нас.

Според позицията на посолството, съществува подозрението, че в случая съкращението на мнението на дипломата е целенасочено, за да се избегне дискусия по темата. „Директива 2.4 от германския Медиен кодекс, който е приет от Германския медиен съвет в сътрудничество с отделните медийни съюзи, в редакцията си от 03 декември 2008 г. гласи: „Устно интервю е журналистически коректно, ако предава вярно казаното.“ Съкращения, които променят смисъла, не са допустими според моралното самозадължение на германските медии.“, коментират от посолството.

Самият посланик Хьопфнер подчертава в писмото си: „Имам впечатлението, че някои отсподелените от мен мисли са били целенасочено съкратени, за да се избегне критичен сблъсък с темата за свободата на медиите в България. По този начин интервюто представя на читателите изопачена представа за актуалната ми оценка за политическото положение в страната.“ Той е категоричен, че съкращенията на неговите изказвания във връзка с медийната среда в България са били несъгласувани, което по думите му събужда подозрението, че редакцията нарочно е заличила тази тематика от интервюто.

Като гражданин на Европейския съюз и с това член на ценностна общност, която категорично се застъпва и ангажира за свобода на медиите, не мога да толерирам опити за подтискане на критика. Тук споделям мисълта на Джордж Оруел: „Ако изобщо свободата означава нещо, то тя означава правото да кажеш на хората нещо, което те не искат да чуят.“, пише още Хьопфнер, отказвайки да дава интервюта за изданието в следствие от случилото се.