Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) обявява класацията си на най-доброто и най-лошото в българските медии през месец април.

Класация за качествена журналистика:

Седем абсурда в проблема с бездомните кучета или „Да стискаме палци“ на Георги Марчев, Dnevnik.bg

Смятаме, че Георги Марчев заслужава отличието, тъй като постави важни въпроси по изключително остър обществен проблем. Материалът му успешно разобличава опитите на управляващите да прехвърлят отговорността другаде, като същевременно запазва обективния тон в момент, в който редица медии се поддадоха на изкушението да извадят сензацията и истерията на преден план.

Отличие за гражданска журналистика:

В тази категория победител е сайтът Global Voices на български език. Global Voices е онлайн общество от над 500 блогъри и преводачи от цял свят, които работят заедно, за да предават актуална информация от блогове и граждански медии от всички страни, поставяйки акцент върху гласовете, които обикновено не получават гласност в основните световни медии. Намираме за особено ценен фактът, че българската версия на този проект прави достояние на публиката, важни международни теми, които, за съжаление, остават встрани от вниманието на традиционните медии. Този сайт доказва, че гражданската журналистика освен интересна и актуално, може да бъде и на много високо професионално ниво.

Друг положителен пример, който намираме, че си струва да бъде споменат, е проектът“Как се пише”. Без да попада в полето на журналистиката, този онлайн справочник може да бъде много полезен на журналистите и ние от АЕЖ-България приветстваме тази инициатива.

Класация за псевдожурналистика:

В отрицателната ни класация през този месец попаднаха кампаниите срещу Надя Станчева, управител на Animal Rescue – София и срещу журналиста Атанас Чобанов

„Надя Станчева (управител на АРС) върти бизнес за милиони с улични кучета“, в. Телеграф, 11.04.2012

Протеже на ДСБ и НСС шантажира родния елит в. Стандарт, 12.04.2012

Намираме, че тези две публикации нямат нищо общо с журналистиката, но пък могат да влязат в учебниците по “черен пиар” – дискредитиране на противниците на властта. Неслучайно, кампанията срещу Надя Станчева започна веднага, щом няколко неправителствени организации, сред които и АРС, настояха за оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Заглавието на публикацията в Стандарт пък недвусмислено показва какъв е мотивът, който стои в основата й – Чобанов е неудобен на “родния елит”. Без да се ангажира с каузите на потърпевшите от негативните медийни кампании, Асоциацията на европейските журналисти-България осъжда съмнителните похвати, използвани за очернянето им – отправянето на напълно недоказани, но иначе скандални обвинения.

За съжаление, през месец април има и трети победител в негативната класация. Това е сайтът novini.bg, който на 18.04.2012 публикува галерия със снимки на две момичета загинали при катастрофа, без дори да предупреди читателите си за неподходящо съдържание. Напомняме, че журналистическата етика изисква медиите да подхождат с максимална деликатност и отговорност към подобни трагични случаи, а не да се опитват да извличат дивиденти от брутално съдържание.

Асоциацията на европейските журналисти-България събира примери за най-лошото и най-доброто, което се случва в българската журналистика всеки месец. В края на месеца ще класираме номинациите и ще посочваме месечните победители в двете категории. Всички месечни победители ще попаднат и в годишната ни класация за качествена журналистика и псевдожурналистика.

Специално внимание отделяме на гражданската журналистика и ви молим да ни съобщавате за всичко по-интересно в тази област, на което попаднете.

Резултатите от класацията ще допълнят проучванията за свободата на словото, които изготвяме като част от екипа на международната Association of European Journalists.

Ако искате да номинирате медия или журналист, моля изпратете съобщение на [email protected], или попълнете специалната форма на сайта ни. Не забравяйте да се аргументирате!

Крайният срок за номинации за месец май е 1 юни 2012.