За каква аудитория искаме да правим подкаст? Как да разказваме истории в аудио формат? Какъв жанр да изберем за своя подкаст? Как да се подготвим за интервю и да предразположим събеседниците си? Как да запишем добър звук и да монтираме крайния продукт? Това са част от въпросите, на които се опитахме да отговорим по време на практическото обучение „Основи на подкаста“, което се проведе на 19 и 20 юли. По-късно участниците имаха възможност да работят в студио и да получат персонални съвети как да разказват аудио истории.

Двудневният семинар събра на едно място опитни радио и подкаст създатели и експерти, сред които Моника Евстатиева, старши продуцент в разследващия отдел на Американското обществено радио (NPR), Петър Георгиев, който се фокусира върху техники за интервюиране, Мануела Манлихерова, която представи съвети за говор пред микрофон, Илиян Ружин, който представи основи на монтажа, а Ана Благова даде ценни напътствия как да разказваме истории в аудио формат. 

Събитието, което привлече 21 участници, бе организирано  от Асоциацията на европейските журналисти – България в партньорство с Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ (Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe).