Водещи новинарски агенции и технологични компании обявиха въвеждането на стандарти за прозрачност на информацията, с които ще помагат на гражданите да отсяват качествената информация от невярно или манипулативно съдържание и пропаганда.

Т.н. индикатори на доверие, които са част от проекта за изграждане на доверие (Trust Project), ще хвърлят повече светлина върху качеството на дадена информация и експертността на авторите. Освен че ще спомагат за намирането на достоверна информация, те също така ще показват на потребителите дали са попаднали на новина, мнение, анализ или реклама.

Проектът се ръководи от Сали Леерман – многократно награждавана американска журналистка с публикации в издания като The New York Times, Scientific American и Nature и старши директор на програмата за журналистическа етика на Markkula Center for Applied Ethics към Santa Clara University.

„В днешния свят на цифровите технологии и социалните мрежи е по-трудно от всякога да се каже какво е прецизна журналистика, реклама или дори дезинформация“, казва Леерман. „Една все по-скептична аудитория иска да [научи повече за] експертността, компанията и етиката, които стоят зад даден новинарски материал. Индикаторите на доверие дават на хората инструменти, с които да преценяват дали новината идва от достоверен източник, на който могат да разчитат.“

В проекта участват над 75 медии, включително The Economist, The Washington Post, Trinity Mirror и немската новинарска агенция dpa. Технологичните гиганти Google, Facebook, Twitter и Bing пък са се съгласили да използват индикаторите и в момента търсят начини да ги внедрят в платформите си, за да осигурят възможно най-благоприятни условия за разпространението на качествена журналистика.

Ключовите индикатори на доверие са осем на брой и включват:

Добри практики
Какви са стандартите на медията? Кой я финансира? Каква е мисията ѝ? Как подхожда медията към стандарти като етика, плурализъм, прецизност и коригиране на неточности?

Експертност на авторите
Кой е авторът на материала? Върху какви други материали е работил/а той/тя преди това?

Вид на информацията
Използва ли медията етикети, с които да показва вида на съдържанието (новина, мнение, анализ и реклама или платен материал)?

Позоваване на източници
Кои са източниците на фактите и твърденията, използвани в даден материал, особено в разследване или по-задълбочена история?

Подход и средства
Предоставя ли медията информация, от която читателите могат да разберат защо репортерите са решили да отразят дадена тема и как са подходили към задачата?

Местни източници
Информира ли медията своята аудитория, когато историята има местен произход или пък източниците на информация са местни?

Плурализъм
Доколко се опитва медията да представя разнообразни гледни точки?

Общуване с гражданите
В каква степен медията позволява на гражданите да участват в подбора на теми, които да бъдат отразени, и така да допринасят към качеството на журналистическия продукт?

Подробна информация за проекта и индикаторите ще намерите тук.

Снимка: www.scu.edu