Асоциацията на европейските журналисти – България е на мнение, че властите са длъжни да разследват задълбочено всяко посегателство срещу журналист. Трябва да се положат всички усилия, за да се установи дали даден инцидент има връзка с работата на журналиста или медията, както и да се заловят извършителите и да се изправят пред правосъдието.

Вестниците “Телеграф” и “Монитор” съобщиха за увреждане на автомобила на заместник-главния редактор на „Монитор“ Наталия Радославова. Както и в други подобни случаи, смятаме, че за цялото общество е важно да се разкрие какви мотиви стоят зад този акт – дали става дума за вандалска проява или за деяние с друг умисъл.

Заради инцидента с ръководството на  „Телеграф медиа“ се е срещнал вътрешният министър Младен Маринов, а главният прокурор Иван Гешев е направил изявление. 

Призоваваме за подобни категорични действия на властите и когато обект на престъпления са журналисти, които не работят за медийни групи, собственост на водещи политически фигури.

Припомняме, че и друг път автомобили и имущество на журналисти е било вандализирано, но не ни е известно властите да са имали подобни реакции. А в много случаи извършителите и до днес остават неизвестни. 

Разкриването на всеки един случай е ключово, за да се чувстват журналистите в безопасност, но и цялото общество да е наясно, че държавата полага всички усилия, за да защити не само близките до властта медийни гласове, но и онези, които си позволяват да задават остри и неудобни въпроси.