Европейската младежка преса кани журналисти на възраст от 18 до 30 г., които са граждани или законно пребиваващи в ЕС или съседни държави, да се включат в юбилейното десето издание на Европейските младежки медийни дни.

Тази година темата е „Медийна грамотност срещу възхода на популизма“. Събитието, което включва работилници и дискусии с участието на професионални журналисти, експерти и други високопоставени фигури, ще се проведе в периода 16-18 октомври в Европейския парламент в Брюксел. По време на тридневния форум всеки един от избраните 90 млади журналисти ще разработи свой материал по темата във формат по избор: текст, снимка, радио, видео, мултимедия или графичен дизайн. Работният език е английски.

За да отбележат юбилейното издание на Европейските младежки медийни дни, Европейската младежка преса и Европейският парламент ще отличат журналистически материали, които разглеждат тазгодишната тема на събитието. За наградата EYMD Jubilee Award могат да се борят всички участници в Европейските младежки медийни дни. За целта те трябва да изпратят авторски материал (публикуван или непубликуван) в една от следните категории: статия (до 3000 знака), фотография (до 5 снимки), аудио (до 3 минути) или видео (до 5 минути) на тема възхода на популизма и есе (до 4500 знака) на тема медийна грамотност и критично мислене. Участниците имат право да изпратят по един материал за всяка от петте категории. За да се включат в конкурса, те трябва да посочат желанието си във формуляра за кандидатстване. Петте победители ще бъдат обявени по време на церемонията по закриването на Европейските младежки медийни дни и ще получат сертификати и подаръци.

Участниците в Европейските младежки медийни дни трябва сами да организират пътуването и престоя си. При условие, че покажат съответните документи, Европейският парламент ще възстанови разходите им до две седмици след събитието.

Краен срок за кандидатстване за участие в Европейските младежки медийни дни: 20 август 2017 г.  Ако сте сред избраните и желаете да се включите в конкурса за EYMD Jubilee Award, трябва да изпратите материалите си до 2 октомври.

Подробна информация за събитието, конкурса и начина на кандидатстване ще намерите тук.

Снимка: youthpress.org