Capture - Copy (2)В контекста на нарастващата популярност на снимки и видеа журналисти, редактори и продуценти се нуждаят от умения за проверка на произхода и достоверността на съдържание от подобен тип. Въпреки че проверката на факти винаги е съпътствала журналистиката, днес този процес играе още по-важна роля, тъй като споделянето на съдържание във Facebook, Twitter, Instagram, YouTube и други социални мрежи лесно може да породи верижна реакция – понякога с необратими последици.

Ако искате да подобрите качеството си на работа в тази област, можете да се регистрирате за уебинара How to verify photos and videos, който ще се проведе на 20 септември. Едночасовото обучение е насочено към журналисти и студенти по журналистика, редактори, изследователи и активисти, а таксата за участие е 39 щатски долара. Участниците ще научат как да проверяват достоверността на снимки и видеа, как да разберат кога и къде са били заснети и какво още могат да открият, след като установят датата и мястото на заснемане.

Уебинарът ще бъде воден от Арик Толър, анализатор към института Bellingcat. Толър води работилници на английски и руски език, по време на които обучава журналисти, изследователи и активисти как да проверяват информация и да провеждат разследвания онлайн. В изследванията си Толър се фокусира върху проверката на съдържание, публикувано в рускоезични медии, конфликта в Украйна и продължаващото разследване на свалянето на малайзийския полет MH17 на 17 юли 2014 г.

Билет за участие в уебинара можете да закупите тук.